Här får du veta vad du alltid ska göra om din hund ätit något konstigt.
Här får du veta vad du alltid ska göra om din hund ätit något konstigt. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Leif R Jansson/TT

Det ska du alltid göra om din hund ätit något konstigt – enligt veterinären

Hundar kan vara väldigt snabba med äta upp saker, även sånt som inte är bra för dem. Catarina Eliasson, legitimerad veterinär på Agria, berättar i en intervju med Nyheter24 vad du alltid ska göra om din hund ätit något konstigt.


Alla med hund vet att de kan vara otroligt snabba med att mumsa i sig mat och föremål som inte alltid är bra för deras kroppar.

Det behöver inte betyda att man är en dålig hundägare, om ens hund råkat få i sig något olämpligt, då det ibland kan gå så väldigt fort.

Storbritannien förbjuder kritiserad kamphund – för att skydda allmänheten

Det ska du göra om din hund svalt något olämpligt

Nyheter24 har pratat med Catarina Eliasson, som är legitimerad veterinär på Agria, om vad man ska göra när ens hund svalt något olämpligt.

Hon menar att det första man bör ta reda på är hur farligt föremål hunden har fått i sig. Om det är ett väldigt farligt föremål kan en behandling nämligen behövas sättas in omgående.

– Vid minsta osäkerhet, kontakta alltid en veterinär. Det finns även ofta bra rådgivning på nätet och i dag finns ju också möjligheten för djurägare att få snabb digital rådgivning som via Agria, säger Catarina Eliasson till Nyheter24.

Hon menar även att det är viktigt att kunna ge information om vad hunden fått i sig, ungefär hur mycket eller vilken storlek samt hunden vikt.

Här är hundraserna som lever längst – ny studie

Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Sparris kan linda in ett vasst föremål i tarmen

Ibland kan det räcka med att hunden får äta något som lindar in ett vasst föremål, då kan det passera i tarmen utan att ge upphov till skador.

– Vid intag av mindre vassa föremål kan sparris linda in dem så de kan passera genom tarmen utan att ge upphov till skada. Vid vissa förgiftningar ges medicinskt kol som binder giftiga ämnen och förhindrar upptag i kroppen, säger Catarina Eliasson och fortsätter:

– Xylitol i till exempel tuggummin kan vara farligt för hundar och ge sockerbrist. Vid stort intag krävs vård och droppbehandling men vid intag av mindre mängd räcker det med att ge mat i små portioner ofta för att förhindra sockerbrist.

Läs mer här:

Polishund bet barn i ansiktet helt oprovocerat

Lagarna du måste känna till innan du köper hund – för att undvika problem

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!