Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena, menar att det finns tydliga tecken på att Israel begår folkmord i Gaza.
Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena, menar att det finns tydliga tecken på att Israel begår folkmord i Gaza. - Foto: Salvatore di Nolfi/AP/TT

Morgonens nyheter 26 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.


FN-rapport: Israel begår folkmord i Gaza

Det finns rimliga skäl att anta att Israel begått handlingar som kan definieras som folkmord i Gaza och att det också finns tecken på etnisk rensning, enligt en FN-rapport.

Här kan du läsa mer om FN:s rapport.

32 döda i fjällen på sex år – det är farligast

Snöskoteråkning sticker ut som den klart farligaste aktiviteten i de svenska fjällen. 21 personer har omkommit och 61 har skadats svårt i skoterolyckor de senaste sex åren. Inspiration från sociala medier kan locka till farligare körning.

Här kan du läsa mer om dödsolyckorna i fjällen.

Tusentals svenskar kallas in för att fixa elnäten

Från och med nästa år ska Svenska kraftnät börja kalla in civilpliktiga som ska genomgå en utbildning, vilken ska göra det möjligt för dem att upprätthålla det svenska elsystemet i händelse av krig. 

I slutet av 2028 väntas antalet personer som kallas till utbildningen uppgå till drygt 1 000 personer, men på sikt menar Svenska kraftnät att ytterligare 5 000 personer kan behövas. 

Här kan du läsa mer om Svenska kraftnät och civilplikten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!