Kvinnor tjänar mer än män

Kvinnor som byter jobb i privat sektor kan öka lönen med åtta gånger mer än männen.


Kvinnor får en större löneökning än män när de byter jobb i privat sektor. Skillnaden är hela åtta gånger större. Det visar en ny undersökning som SCB har gjort på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

"De som hårdsäljer behovet av mer trygghet på arbetsmarknaden bidrar i själva verket till att karriär- och inkomstgapet mellan män och kvinnor består", skriver Stefan Fölster, Karin Ekenger och Björn Lindgren, chefsekonom respektive arbetsmarknadsexpert och löneutredare på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

En annan sak som studien pekar på är att hälften av dem som fick sparken eller bytte jobb frivilligt under perioden 2003 till 2005 var framgångsrikare på arbetsmarknaden än de som stannat kvar på sina jobb.

"Denna ganska avgörande faktor har helt saknats i jämställdhetsdiskussionen eller i utformningen av jämställdhetspolitiken. Det är därför knappast förvånande att inkomstgapet mellan män och kvinnor krymper så långsamt", skriver de.

Kvinnor byter jobb hälften så ofta som män, trots att kvinnorna vinner mer på det, visar studien.

Skrivet av:

Senaste nytt

Coop säger upp 100 medarbetare

Kommitté ska se över överskottsmålet

Överskottsmålet ska ses över vart åttonde år, enligt det finanspolitiska ramverket.

Hissen föll 200 meter – många omkom

Elva gruvarbetare har omkommit och ytterligare 75 har skadats i en olycka i en platinagruva i Sydafrika. Olyckan inträffade på måndagskvällen då den hiss som fraktar arbetarna till markytan vid skiftets slut plötsligt rasade runt 200 meter, uppger gruvans ledning.

Exceptionell ökning av adhd–diagnoser

På tre år har andelen barn och unga med adhd-diagnos ökat med nästan 50 procent. Var tionde pojke och var femtonde flicka har antingen adhd- eller add-diagnos och Socialstyrelsen tror att det kommer att öka ytterligare.

Svenska elever på toppnivå

Svenska åttondeklassare presterar på toppnivå i samhällsfrågor. I ett internationellt kunskapstest placerar sig Sverige på andra plats. Men ännu en gång visar svensk skola stora resultatskillnader beroende på elevens bakgrund – och anmärkningsvärt stora skillnader mellan tjejer och killar.

Hjälpen framme till instängda tunnelarbetare

Räddningsarbetarna har nu efter nästan tio meter av manuellt grävande nått fram till de 41 instängda tunnelarbetarna i Himalayamassivet i Indien.