Kvinnor tjänar mer än män

Kvinnor som byter jobb i privat sektor kan öka lönen med åtta gånger mer än männen.


Kvinnor får en större löneökning än män när de byter jobb i privat sektor. Skillnaden är hela åtta gånger större. Det visar en ny undersökning som SCB har gjort på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

"De som hårdsäljer behovet av mer trygghet på arbetsmarknaden bidrar i själva verket till att karriär- och inkomstgapet mellan män och kvinnor består", skriver Stefan Fölster, Karin Ekenger och Björn Lindgren, chefsekonom respektive arbetsmarknadsexpert och löneutredare på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

En annan sak som studien pekar på är att hälften av dem som fick sparken eller bytte jobb frivilligt under perioden 2003 till 2005 var framgångsrikare på arbetsmarknaden än de som stannat kvar på sina jobb.

"Denna ganska avgörande faktor har helt saknats i jämställdhetsdiskussionen eller i utformningen av jämställdhetspolitiken. Det är därför knappast förvånande att inkomstgapet mellan män och kvinnor krymper så långsamt", skriver de.

Kvinnor byter jobb hälften så ofta som män, trots att kvinnorna vinner mer på det, visar studien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.