Volvo slaktas

På fredagen kom Volvokoncernens kvartalsrapport med tyngre besked än väntat.


Det var oväntat dystra siffror som presenterades när Volvokoncernen lade fram den tredje kvartalsrapporten i år. Vinsterna föll med dryga 20 procent: 2,9 miljoner i vinst, före skatt, mot 4,6 miljarder från förra året.

– Efter ett första och andra kvartal med rekordtillväxt och rekordvinster bromsade försäljningstillväxten in mycket snabbare än väntat under det tredje kvartalet, uppger Sveriges Radio.

Över 3 000 har Volvoanställda har varslats och på torsdagen varslades ytterligare 800 personer från VCE-anläggningsmaskiner. Volvos koncernchef Leif Johansson menar att svängningarna på marknaden bidragit till den kraftiga vinstförsämringen.

– Vi har inga fler planer på uppsägningar än vad redan vi har aviserat inom Lastbilar och Anläggningsmaskiner, säger Leif Johansson, till DI.

Dåliga vinstresultat beror bland annat på att kostnaderna inte anpassats till det pressade konjunktursläget.

– Den viktiga europeiska marknaden har försvagats kraftigt samtidigt som den låga efterfrågan i Nordamerika och Japan består. Vi ser också tecken på att konjunkturen försvagas även i övriga delar av världen, skrev Leif Johansson i kvartalsrapporten, enligt E24.

Stockholmsbörsen breda index var nere på 7,9 procent vid 10.45 på fredagen. Nu befarar man att det kan bli en av de värsta börsdagarna på 20 år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!