Datalagringsdirektivet

EU-direktivet om datalagring innebär att uppgifter och innehåll i privatpersoners elektroniska kommunikationstrafik lagras med namn och adressuppgifter  i 6 till 24 månader för analys där det finns misstanke om brott.


Ett EU-direktiv betyder att medlemsstaterna förbinder sig att uppnå direktivets mål, utan att specificera hur detta går till.

I praktiken skapar direktivet möjligheten att övervaka samtliga medborgares sms, e-post och telefonsamtal. Initiativet till direktivet initierades av bland annat förre justitieministern Thomas Bodström (s) i samband med terrordåden i Madrid 2004 och London 2005.

Frågan har orsakat stort rabalder eftersom den trampar långt in på den personliga integritetens område. Motsståndarsidan kallar förslaget en del av ”Bodströmsamhället”.

EU-kommissionen har stämt Sverige för att man ännu inte har lagstadgat förslaget och justitieminsiter Beatrice Ask (m) förklarar att man avvaktar på grund av den starka debatt som direktivet genererat och man vill inte ta den frågan under valår.

De rödgröna var tidigare överens om att lagstadga direktivet men miljöpartiet och vänsterpartiet hoppade av uppgörelsen och vill låta Europadomstolen utreda om direktivet bryter mot de mänskliga rättigheterna. Socialdemokraterna står fortfarande kvar vid att införa lagen.

Inom alliansen är det bara centerpartiet som ställer sig emot direktivet tillsammans med piratpartiet.

Vad tycker du? Rösta på ett av alternativen högst upp till höger.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.