Tisdag 25 Jan
Stockholm

Snart får du kanske gifta dig med syrran

Socialdemokraten Monica Green vill låta syskon ha sex med varandra.
1 av 2
Socialdemokraten Monica Green vill låta syskon ha sex med varandra. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
2 av 2

I alla fall om Monica Greens (s) uppfattning blir verklighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Incestuösa komplex

Sex mellan syskon kallas Hans och Greta-syndromet och förekommer titt som tätt genom historien även om det råder starka tabun och forskare menar att man i regel utvecklar ett starkt antiafrodisiakum mot den man växer upp med.

Huset Valois - som regerade i Frankrike på 1400-talet - till exempel dog ut när Karl VIII giftes bort med sin barndomskamrat. De kunde inte förmås att bli intima med varandra.

Inom romerska kejsarätter och kungafamiljer var syskon- eller kusinincest dock tidvis ganska vanligt förekommande.

Oidipuskomplex kallas det när en mor och en son har ett kärleksförhållande. Begreppet lanserades av psykoanalytikern Sigmund Freud och är uppkallat efter Oidipus som låg med sin egen mor.

Elektrakomplex heter det när en far och en dotter har ett förhållande. Upphovsmannen är psykoanalytikern Carl Jung.

Skandalen i Kalmar - där två syskon togs på bar gärning när de hade sex med varandra - och dagens uttalande från riksdagsledamoten Monica Green (s) har fått fart på incestdebatten. Bör det vara okej att ligga med sitt syskon?

Redan på Moses tid, i Gamla testamentet, sa man bestämt nej till incest, men sen verkar inte alla ha följt detta direktiv.

Fenomenet kallas genetisk sexuell attraktion (GSA).

Forskare har upptäckt att Tutankhamun var inavlad, och stackaren satt bara på sin tron i tio år - plågad av malaria och en skelettsjukdom, skriver National Geographic Sverige.

Kleopatra, född 69 före vår tideräkning, gick i samma spår och gifte sig med sin lillebror Ptolemaios XIII skriver tidningen POPULÄR Historia

Och även skandaldrottningen Marie- Antoinette, blev anklagad för incest och svarade då dramatiskt:

-Jag kan inte svara på sådana anklagelser, det är mot naturen att en moder skulle göra något sådant. Jag vädjar till alla mödrar i salen.

Och trenden fanns också inom kungafamiljen Habsburg i Spanien, enligt PloS ONE:s undersökning.

Men i Sverige var vi länge väldigt strikta gällande äktenskap inom familjen, skriver DN, där äktenskap kusiner emellan var totalförbjudet fram till år 1680. Då fick man i stället betala in lite cash till kungen för att få ett godkännade om ett kusingiftermål. Sen blev även detta gratis.

År 1987, cirka hundra år senare, blev det lagligt att gifta sig med sitt halvsyskon med särskilt tillstånd från länsstyrelsen (se Äktenskapsbalken). I dag är regeln oförändrad. För incest mellan helsyskon är straffvärdet max ett års fängelse.

Men om socialdemokraten Monica Green får sin vilja igenom kan en incestliberalisering även i den frågan bli aktuell.

Och nedan hör ni Hot Chip med låten "Brothers", till alla er därute som på ett eller annat sätt tycker om era syskon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela