Mona Sahlins socialdemokrater är splittrade i EMU-frågan.
1 av 2
Mona Sahlins socialdemokrater är splittrade i EMU-frågan. - Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Vem ska mata Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien?
2 av 2
Vem ska mata Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien?

Europas grisländer sänker EMU

Krisen i de så kallade PIGS-länderna tvingar fram nya lösningar. Vem ska pröjsa det sjunkande skeppet? Och vad tycker svenskarna?


Det här är EMU

EMU (står för Ekonomiska och Monetära Unionen) är ett ekonomiskt och monetärt samarbete inom EU som bland annat innebär att medlemsländerna har en gemensam valuta - euron - och en gemensam penningpolitik.

Det senaste decenniets ekonomiska uppsving i de så kallade PIGS-länderna - Portugal, Grekland, Italien och Spanien - fick ekonomisidorna att undra om grisar inte kunde flyga ändå.

När grekernas fiffel uppdagades och den spanska fastighetsbubblan sprack föll korthuset ihop.

Det visade sig hur svaga offentliga finanser som dessa länder drogs med och nu står Grekland inför finansiell bankrutt och drabbat av generalstrejk.

Tyskland, med EMU:s starkaste ekonomi, ville inte att övriga Euro-länder skulle behöva betala för andras ekonomiska trångmål. Därför finns det inga europeiska pengar att pumpa in i Grekland.

EU-kommissionen har gett politiskt stöd åt Greklands sparprogram som ska övervakas noggrant.

Under flera år har många euroländer - inklusive Tyskland och Frankrike - brutit mot stabilitetetspaktens krav på max tre procents budgetunderskott.

När Grekland nu ligger nära 13 procent vill flera europeiska politiker skapa en europeisk monetär fond (EMF) i stället för att vända sig till IMF.

Det är ingen vild gissning att EU kommer att få ett tätare samarbete kring ekonomisk-finansiella frågor.

Moderaterna, centerpartiet och kristdemokraterna vill ha en ny utredning om EMU till nästa mandatperiod, när folkomröstningen närmar sig tioårsjubileum och folkpartiet vill ha en ny folkomröstning redan nästa år.

Svenska folket har också svängt om. 43,8 procent säger ja till euron mot 42 procent som svarar nej på frågan om Sverige ska ansluta sig till valutasamarbetet.

Samtidigt har Sverige enligt finansminister Anders Borg klarat sig bättre än andra länder. 

Det svenska motståndet mot EMU grundar sig främst i försvaret av den svenska modellen och traditionell svensk finanspolitik.

Nu har miljöpartiet backat om EU-utträde men socialdemokraterna är fortfarande relativt splittrade.

Om vi hade röstat ja för nio år sedan, hur väl hade vi klarat oss idag? Och hur går det nästa gång?

Ska vi in eller trivs vi bättre utanför? Gör din röst hörd på Maktkamp24.

/
EMU
/
EU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!