1 av 2
- Foto: Dan Hansson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Orlando G Boström

Moderatprofilen vill att Beatrice Ask avgår

Riksdagskandidaten Maria Abrahamsson tycker Reinfeldt borde gått hårdare fram mot Beatrice Ask.


Moderata riksdagskandidaten Maria Abrahamsson, som tidigare var ledarskribent i Svenska Dagbladet, tar nu bladet från munnen kring partikamratens uttalanden om sexköpare.

Abrahamsson tycker, precis som stora delar av den rödgröna oppositionen‚ att justitieminister Beatrice Asks (m) uttalande om att skicka färgglada kuvert till misstänkta, inte dömda, sexköpare skapat en ohållbar situation för justitieministern.

I ett blogginlägg skriver hon att om det var förre justitieministern Thomas Bodström (s) som föreslagit samma sak skulle hon "utan närmare betänketid föreslagit honom att lämna posten och syssla med något annat". Hon konstarerar vidare att hon inte kan bedöma Beatrice Asks "famösa uttalande efter en annan måttstock".

När Nyheter24 når Maria Abrahamsson bekräftar hon att hon vill att Ask avgår.

– Slutsatsen man kan dra av det är att jag föreslår Ask att göra detsamma, men notera att jag kräver ingenting, säger hon till Nyheter24.

Enligt Abrahamsson har Ask gjort något som är oförlåtligt för en justiteminister genom att vara otydlig i grundläggande rättssäkerhetsfrågor som en justitieminister måste vara glasklar i.

Hon tycker också att det är problematiskt att Fredrik Reinfeldt tar så lätt på Beatrice Asks uttalanden.

– Jag ser en risk för ökat politikerförakt när en statsminister, eller för den delen en oppositionsledare, bagatelliserar en ministers eller tung partikamrats uppenbara klavertramp.

Maria Abrahmsson vill inte uttala sig om huruvida Ask bör petas från ministerposten vid en borgerlig valseger.

I ett antal bloggar har Abrahamsson lyfts fram som en potentiell efterträdare till Beatrice Ask - men någon ambition att knipa justitieministerposten har Abrahamsson i nuläget inte alls.

– Visst är det smickrande att figurera i sådana spekulationer, men det är helt orealistiskt. Sedan jag slutade på SvD har jag satsat i princip all tid och kraft på min riksdagskandidatur med siktet inställt på att i höst bli invald i riksdagen. Det är mitt mål, för nästa mandatperiod, säger Abrahamsson.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

1 timme sedan
Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.