Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bildt kallar till möte om nätets framtid

- 14/04/2010, 15:04 -
Tillsammans med Hillary Clinton vill nu Carl Bildt ta strid för frihet på nätet.

Tillsammans med Hillary Clinton vill nu Carl Bildt ta strid för frihet på nätet.

Manuel Balce Ceneta/AP/Scanpix

Regeringen med utrikesminister Carl Bildt i spetsen kallar till internationellt möte om internets framtid.

STOCKHOLM. FN:s specialrapportör för yttrandefrihet har bett Sverige stå värd för ett första expertmöte om internets framtid. Och utrikesminister Carl Bildt säger nu att alliansregeringen ska prioritera dessa frågor under 2010.

– Vi vill säkra friheten på nätet och ha samma typ av skydd för mänskliga rättigheter där som i resten av samhället, säger utrikesminister Carl Bildt till nyhetsbyrån TT.

Bildt nämner att han ser oroväckande tendenser till att tysta den fria debatten i vissa länder - utan att peka ut några särskilda länder.

Men han uttrycker samtidigt förståelse för till exempel det förslag som Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström lagt och som är tänkt att bland annat kontrollera barnpornografi på nätet.

Förslaget har mötts av hård kritik av såväl det tyska justitiedepartementet som debattörer som oroar sig för att det ska inskränka friheten och rörligheten på nätet.

Bildt säger sig förstå nätakvitisternas invändningar.

– Det är därför så viktigt ha en förutsättningslös diskussion, säger han till TT.

Carl Bildt återknyter också till en gammal tradition. Som statsminister blev han först i världen med att initiera digital kommunikation mellan två regeringschefer när han skickade ett email till dåvarande president Bill Clinton.

Nu är det i stället Bills hustru, USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som blivit Bildts parhäst i kampanjen för större frihet på internet.

– Utrikesminister Clinton och jag har ju tidigare talat om vad Sverige och USA skulle kunna göra gemensamt i denna fråga. Och vi kommer att bli allt aktivare i denna allt viktigare fråga, skriver Carl Bildt på sin blogg.