Lördag 25 Jun
Stockholm

Unga centerpartister: Lägg ner svenska för invandrare

Magnus Andersson från Cuf vill lägga ned SFI
Magnus Andersson från Cuf vill lägga ned SFI. Foto: Ulf Palm/Scanpix

SFI gör mer skada än nytta för integrationen, säger Cuf-ordförande Magnus Andersson som i stället vill skapa en mer yrkesinriktad svenskundervisning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Språkundervisningen på SFI är bortkastad tid menar Magnus Andersson, ordförande i centerns ungdomsförbund.

– Vi vill lägga ned SFI till förmån för en mer yrkes- och individinrikad språkundervisning där en tandläkare lär sig ord som tandställning i stället för "på midsommar äter vi sill", säger Cuf-basen Magnus Andersson till Nyheter24.

– På många ställen i landet läser akademiker tillsammans med personer som aldrig har studerat sitt eget språk. Vi vill i stället skapa SFY, svenska för yrkeslivet, som är en yrkesanpassad svenskundervisning, precis som man har lyckats med i särskilt Stockholms söderort.

– Så som det är nu fungerar inte säger Magnus Andersson.

Leif Styfberg, rektor för SFI Stockholm, säger till Nyheter24 att man i Stockholm har ett stort utbud av olika inriktningar som svarar mot studenternas olika utmaningar och erfarenheter.

– Allt kan alltid göras bättre, men de senaste åren har yrkesprofileringen inom  SFI i Stockholm utvecklats avsevärt. Vi har kurser med alla typer yrkesprofiler och även kurser för avancerade yrkesgrupper som till exempel jurister och ingenjörer.

Engagera näringslivet

Integration är alltid svårt och SFI är första steget i den processen. Man kan kalla SFI vad man vill, men vi måste få in engagemang från arbetsgivare och näringsliv för snabbare och bättre koppling till praktikplatser och anställning. Annars måste staten skjuta till mer medel, säger Leif Styfberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.