Bert Karlsson rasar mot skolmaten.
1 av 3
Bert Karlsson rasar mot skolmaten. - Foto: All over press
Han tycker att den rentutav är livsfarlig.
2 av 3
Han tycker att den rentutav är livsfarlig. - Foto: Linda Forsell / SvD / SCANPIX
Felet, menar Bert, är Livsmedelsverkets, EU:s och politikernas.
3 av 3
Felet, menar Bert, är Livsmedelsverkets, EU:s och politikernas. - Foto: Scanpix

Bert Karlsson: "De lurar oss om skolmaten"

Skolmaten är katastrof. Det säger Bert Karlsson som menar att maten är direkt farlig för eleverna och kan framkalla adhd och damp.


Varje vecka går miljontals elever till skolans matsal för att äta. I många fall för att äta riktigt usel mat. Det menar skivbolagskungen Bert Karlsson som engagerat sig i frågan och dessutom varit programledare för Matakuten på TV4.

– Eleverna kan få i sig 45 tillsatser under en vecka. En massa jävla e-nummer som inget vet något om. På vissa skolor ser det bra ut men oftast är maten katastrof, säger han till Nyheter24.

Alla e-nummer är inte farliga utan är förkortningar för tillsatser. Numret ska göra det lättare att känna igen tillsatsen för konsumenten. Men Skara-Bert menar att man bortser från cocktaileffekten.

– Det kan vara som att blanda viagra och grapefrukt. Totalt livsfarligt, säger han till Nyheter24.

För Karlsson är det självklart vad alla tillsatser har för effekt på eleverna.

– Du kan ju själv tänka på varför vi har fler barn som har adhd och damp. Det hör självklart ihop med maten. Detta är en skandal, säger han.

Boven: EU, kommunerna och storföretagen

I dag är det kommunerna själva som har uppdrag att kontrollera skolmaten. Något som är en vansinnig lösning, enligt Skara-Bert.

– Inte fan vill politikerna kolla sånt. Det kostar flera hundra tusen kronor, säger Bert Karlsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Och Livsmedelsverket kollar inget. Det är fan ingen som jobbar där för de har inga pengar.

Sveriges användning av e-nummer regleras i dag av EU.

– EU är köpt av industriföretagen. Det är likandant inom medicin som inom livsmedelsindustrin. Ta Ica till exempel - de vill inte tag bort något eller satsa pengar för de tjänar massa pengar just nu, säger han till Nyheter24.

I stället borde kommunera privatisera skolmaten och planera långsiktigt.

– I dag gör man årsbudgetar vilket är helt fel. Man ska göra budgetar som sträcker sig långsiktigt, säger Bert Karlsson till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!