Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgröna sågar regeringens kriminalpolitik

- 28/04/2010, 15:58 -
Thomas Bodström lovar att de rödgröna återkommer med skarpa förslag om rättspolitiken i god tid innan valet.

Thomas Bodström lovar att de rödgröna återkommer med skarpa förslag om rättspolitiken i god tid innan valet.

Bertil Ericson/Scanpix

Regeringspartierna lovar bland annat nya straff för unga brottslingar. Men den rödgröna oppositionen menar att alliansregeringen är splittrad i kriminalpolitiken och lider av handlingsförlamning.

På onsdagen presenterade alliansens rättspolitiska arbetsgrupp sitt program för att rusta upp polis och övrigt rättsväsende. Bland förslagen finns längre straff för återfallsförbrytare och hårdare tag mot våldtäktsmän.

Justitieminister Beatrice Ask (m) och hennes allianskollegor i den borgerliga arbetsgruppen vill också införa en ny påföljd: helgavskiljning för unga brottslingar.

Det innebär att en ung förbrytare kan dömas till att under kortare perioder avskiljas från sin hemmiljö och delta i behandling inom ungdomsvården.

Men den rödgröna oppositionen är inte imponerad. Och kallar den borgerliga regeringen splittrad.

– I dag har den moderatledda regeringen lämnat sitt kriminalpolitiska program. I förslaget är det fullt av ”se över”, ”överväga”, ”pröva”, ”utreda”. Vi kan därför konstatera att samma splittring som har medfört fyra förlorade år i kampen mot brottslighet fortsätter.

Också de rödgröna är förvisso splittrade i frågor som hårdare straff för grova våldsbrott där socialdemokraterna är för och de andra mot. Men nu lovar Thomas Bodström (s), Alice Åström (v) och Mehmet Kaplan (mp) att återkomma med gemensamma förslag.

– I motsats till de borgerliga kommer vi att lägga skarpa förslag som till exempel att reformera polisen till en myndighet, inrätta en akademisk polisutbildning och inrätta en myndighet för att utreda poliser som är misstänkta för brott. Vi inom de rödgröna kommer i god tid före valet att ge besked på det rättspolitiska området, skriver de rödgröna i ett pressmeddelande.