Moderaternas energipolitiska talesperson, Anna Kinberg Batra, kräver att Vattenfall satsar på att förnya kärnkraftsreaktorerna.
Moderaternas energipolitiska talesperson, Anna Kinberg Batra, kräver att Vattenfall satsar på att förnya kärnkraftsreaktorerna. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Ny fajt om Vattenfall - m-topp kräver mer kärnkraft

Anna Kinberg Batra, energipolitisk talesperson för moderaterna, uppmanar statliga Vattenfall att sätta sprätt på de stora vinsterna på vinterns höga elpriser. Genom att bidra till att förnya dagens kärnkraftreaktorer.


"Nästa gång det blir kallt, för det kommer hända igen, måste kärnkraften fungera" skriver riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra (m) i ett öppet brev till Vattenfalls vd Öystein Löseth.

Moderaternas talesperson i energifrågor kräver också att bolaget sätter upp tydliga energieffektiviseringsmål samt att Vattenfall satsar på export av "ren och ny energi".

Socialdemokraternas näringspolitiske talesman, Tomas Eneroth, reagerar kraftigt på Anna Kinberg Batras utspel.

Han menar att regeringen därmed skulle byta fot eftersom den tidigare signalerat att inga statliga pengar ska satsas på ny kärnkraft.

– Är detta regeringens uppfattning? I så fall har vi fått ett nytt besked om Vattenfalls framtid och inriktning, som inte täcks utav de ägardirektiv som finns, säger Eneroth nyhetsbyrån TT.

– Vår uppfattning är att Vattenfall framför allt ska investera i förnybar energi. Det är långsiktigt det som borgar för stark lönsamhet i bolaget, fortsätter han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.