Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny fajt om Vattenfall - m-topp kräver mer kärnkraft

- 29/04/2010, 19:25 -
Moderaternas energipolitiska talesperson, Anna Kinberg Batra, kräver att Vattenfall satsar på att förnya kärnkraftsreaktorerna.

Moderaternas energipolitiska talesperson, Anna Kinberg Batra, kräver att Vattenfall satsar på att förnya kärnkraftsreaktorerna.

JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Anna Kinberg Batra, energipolitisk talesperson för moderaterna, uppmanar statliga Vattenfall att sätta sprätt på de stora vinsterna på vinterns höga elpriser. Genom att bidra till att förnya dagens kärnkraftreaktorer.

"Nästa gång det blir kallt, för det kommer hända igen, måste kärnkraften fungera" skriver riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra (m) i ett öppet brev till Vattenfalls vd Öystein Löseth.

Moderaternas talesperson i energifrågor kräver också att bolaget sätter upp tydliga energieffektiviseringsmål samt att Vattenfall satsar på export av "ren och ny energi".

Socialdemokraternas näringspolitiske talesman, Tomas Eneroth, reagerar kraftigt på Anna Kinberg Batras utspel.

Han menar att regeringen därmed skulle byta fot eftersom den tidigare signalerat att inga statliga pengar ska satsas på ny kärnkraft.

– Är detta regeringens uppfattning? I så fall har vi fått ett nytt besked om Vattenfalls framtid och inriktning, som inte täcks utav de ägardirektiv som finns, säger Eneroth nyhetsbyrån TT.

– Vår uppfattning är att Vattenfall framför allt ska investera i förnybar energi. Det är långsiktigt det som borgar för stark lönsamhet i bolaget, fortsätter han.