Statvetaren Jenny Madestam säger att partiledarnas personkemi är avgörande för alliansen.
1 av 6
Statvetaren Jenny Madestam säger att partiledarnas personkemi är avgörande för alliansen. - Foto: SU
Alliansen håller ihop i vått och torrt...
2 av 6
Alliansen håller ihop i vått och torrt... - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
... kan partisekreterarna garantera.
3 av 6
... kan partisekreterarna garantera. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Agneta Börjesson (mp): Vi har inte tagit beslut om de rödgrönas framtid.
4 av 6
Agneta Börjesson (mp): Vi har inte tagit beslut om de rödgrönas framtid. - Foto: Sören Andersson/Scanpix
Anki Ahlsten (v) ser det som troligt att de rödgröna fortsätter tillsammans.
5 av 6
Anki Ahlsten (v) ser det som troligt att de rödgröna fortsätter tillsammans. - Foto: Maja Suslin/Scanpix
Ibrahim Baylan (s) vill inte tänka, spekulera i eller prata om annat än seger i höst.
6 av 6
Ibrahim Baylan (s) vill inte tänka, spekulera i eller prata om annat än seger i höst. - Foto: Christine Olsson/Scanpix

Alliansen förblir alliansen - även om de förlorar

Efter valet pekar allt på att Sverige mer liknar en tvåpartistat än den regnbågsdemokrati med sju konkurrerande partier, som vi vant oss vid.


I höst kommer svenskarna för första gången rösta på två samlade politiska block. Alliansen grundades den 30 augusti 2004 och vann valet 2006.

Den 7 december 2008 meddelade socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet att man inlett ett fördjupat samarbete för att bilda koalitionsregering 2010.

"Ja, vi fortsätter"

Nu kan Nyheter24 avslöja att tvåpartistaten cementeras oavsett valets utgång i höst.

Alliansväljarna kan vara lugna. Även om man förlorar makten den 19 september säger allianspartierna att man fortsätter som alliansen även i opposition:

– Ja, vi kommer att fortsätta. För oss är alliansbygget långsiktigt, säger Per Schlingmann, partisekreterare för moderaterna, till Nyheter24.

– Samarbetet kommer att fortsätta och vi utgår ifrån att bli återvalda, säger Erik Ullenhag, partisekreterare för folkpartiet, till Nyheter24.

– Det finns inte i min sinnevärld. Jag har inte ens tänkt tanken att vi inte skulle fortsätta som alliansen säger Anders Flanking, partisekreterare för centern, till Nyheter24.

Lennart Sjögren, partisekreterare för kristdemokraterna, säger till Nyheter24 att alliansen har kommit för att stanna:

– Hamnar vi i opposition ska vi satsa allt krut på att komma tillbaka till regeringen.

De rödgrönas skuggbudget presenterades nyligen och låg ganska nära alliansen. Är systemskiftet här?

– Jag skulle vilja kalla det för ett värderingsskifte. Vi har genom våra frihetsreformer givit folk möjligheten att förfoga mer över sina egna pengar säger Anders Flanking från centerpartiet.

Tvåpartisystem cementeras

– Alliansen är ett mycket sammansvetsat gäng som håller ihop i vått och torrt så vi fortsätter tillsammans i såväl regering som opposition, fortsätter Flanking.

Detta betyder att den så svenska blockpolitiken cementeras i ett tvåpartisystem.

Statsvetaren Jenny Madestam från Stockholms universitet, säger till Nyheter24 att detta innebär att blockpolitiken kristalliseras:

– Allianspartierna har förstått att man måste ha ett nära samarbete för att bli valda och regera väl, säger Jenny Madestam.

– Här är personkemin mellan partiledarna mycket viktig, de jobbar bra ihop.

Rödgröna svävar på målet

– Något som kan förändra situationen är interna förändringar inom respektive parti, till exempel om kd eller c gör ett katastrofval kan det kliva fram nya ledare med nya ideologiska profiler. Om dessutom sd kommer in ställs allt självklart ännu mer på sin spets, avslutar Madestam.

De rödgröna, som är en färskare koalition, ger inte lika självklara svar. Men det mesta pekar på att också de rödgröna fortsätter sitt samarbete även om de på nytt tvingas bilda opposition.

– Vi har inte tagit några sådana beslut, men det finns all anledning att fortsätta. Det får tiden utvisa, säger Agneta Börjesson, partisekreterare för miljöpartiet, till Nyheter24.

Anki Ahlsten, vänsterpartiets tillförordnade politiska sekreterare, säger till Nyheter24 att hon ogärna spekulerar och nämner också att inget sådant beslut är taget:

– Men vi har ett välfungerande samarbete, vilket är ett positivt tecken. Och det har ju funnits ett samarbete sedan länge vilket gör det troligt att vi fortsätter.

Baylan: "Ett stort steg för s"

Ibrahim Baylan, socialdemokraternas partisekreterare, säger till Nyheter24 att det inte finns någon annan diskussion än den som gäller att vinna valet:

– Vi har bra möjligheter att vinna och det finns inget annat att spekulera i. Vi har gett ett tydligt besked till väljarna: vi kommer att ingå i en rödgrön koalitionsregering. Det är är ett stort steg för socialdemokraterna, avslutar Ibrahim Baylan.

Jenny Madestam är inne på samma linje:

– Att socialdemokraterna ingår i koalition är unikt i svenskt politisk historia. Därför är det tidigt att säga något om koalitionens framtid, säger Madestam til Nyheter24.

Miljöpartiet - "den felande länken"

– Miljöpartiet måste ses som den felande länken. De vill inte definiera sig enligt vänster-högerskalan och den identiteten vill de hålla fast vid. Deras medverkan är enbart taktisk-strategisk och inte ideologisk och därför är det svårt att lita på dem, trots att de är socialdemokraternas idealpartner. Samtidigt står socialdemokraterna och vänsterpartiet relativt långt ifrån varandra under Mona Sahlins och Lars Ohlys ledning, säger Madestam.

Är de rödgröna mer bräckliga än alliansen?

– Allianspartierna skiljer sig mycket mellan varandra men alliansledarna har det gemensamt att de vill regera, och därmed gör de avkall på vissa områden, särskilt centern och kristdemokraterna. Men de kommer överens rent personligt om att regera. Det förenar dem, avslutar statsvetaren Jenny Madestam för Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!