1 av 2
- Foto: AMEL EMRIC/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: GREGORIO BORGIA/AP/SCANPIX

Rödgröna: USA måste lämna alla baser

Den rödgröna oppositionen kräver att USA lämnar samtliga militärbaser utanför landet. Experten: "Ett grundrecept för den som vill destabilisera."


De rödgröna vill på nytt göra Sverige till världens moraliska samvete. Och ställer hårda krav på USA.

Det rödgröna kravet skulle betyda en reträtt av 300 000 amerikanska militärer, skriver Svenska Dagbladet.

Den nya politiken innebär en dramatisk kursändring för socialdemokraternas del. Den socialdemokratiska minoritetsregeringen under Göran Persson deklarerade valåret 2006:

”För regeringen är det centralt att utveckla den transatlantiska länken och Sveriges samarbete med Förenta staterna”.

Om Mona Sahlin däremot får förtroendet att leda en ny socialdemokratisk regering efter valet 2010 blir politiken helt annorlunda:

”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser”.

– Det är en svensk position gentemot USA. De ska avveckla alla baser utanför landets gränser, säger Hans Linde, vänsterpartiet, till SvD.

Amerikanska militärer ansvarar för den globala säkerheten vid en rad krishärdar. Och bland experterna är de rödgrönas krav förvånande.

I till exempel Sydkorea har USA 25 000 soldater som ska stabilisera relationen till grannen Nordkorea - med dess kärnvapen.

Ambassadör Sture Theolin ledde den neutrala övervakningskommissionen mellan de båda länderna 2006–2008. Han förvånas över det rödgröna kravet.

– Det är ett grundrecept för den som vill destabilisera Ostasien, en av världens viktigaste tillväxtregioner. Det skulle få globala konsekvenser där valutakrisen i Europa skulle vara som bleke jämfört med vad som då skulle ske i hela världsekonomin, säger Sture Theolin till SvD.

Också forskningsledaren Mike Winnerstig vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, betonar att USA:s baser och kärnvapenparaply hjälpt till att stabilisera världen.

– De symboliserar en stark politisk och militär solidaritet, som även vi är delaktiga i. Skulle de försvinna blir det problem inom EU och Nato. Länder i Östeuropa har en viss misstänksamhet mot Tyskland och Ryssland. Så länge amerikanerna är på plats behöver de inte rusta upp. Är man renodlat antiamerikansk så är det här en frestande lösning. Men har man fred och stabilitet för ögonen så kan konsekvenserna bli direkt motsatta, säger Mike Winnerstig till SvD.

Han påpekar inkonsekvensen i att de rödgröna inte också kräver stopp för Ryssland som nu bygger baser i Abchazien och Sydossetien i Georgien i strid med folkrätten.

– Vi kan inte diskutera varje enskild militärbas, svarar miljöpartiets Peter Rådberg och hänvisar till att USA har flest baser.

/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Kosackvalet 2.0
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.