Fredag 18 Jun
Stockholm

C: "Vi tänker inte spräcka regeringen, men..."

Annie Johansson säger att moderaterna får mycket stöd på grund av Maud Olofssons ansträngningar.
1 av 2
Annie Johansson säger att moderaterna får mycket stöd på grund av Maud Olofssons ansträngningar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Centern måste få vara centern under valrörelsen för att nå ut till väljarna.
2 av 2
Centern måste få vara centern under valrörelsen för att nå ut till väljarna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Pressade centerpartister hotar bli regeringens rebeller: "Moderaterna har inte satsat på nya jobb, till skillnad från centern."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En dagsfärsk studie från Novus, publicerad på Politikerbloggen visar att centern betyder minst för allmänhetens bild av alliansen av de fyra partierna.

Moderaterna är det viktigaste partiet inom tunga frågor som företagande, skatter, ekonomi, lag och ordning och utrikespolitik.

Folkpartiet har skola och utbildning, och kristdemokraterna har familjepolitik som profilfrågor medan centerpartiet inte har starkast profil inom något politikområde.

Vad beror detta på? Centern har satsat hårt på att profilera sig inom småföretagande, miljö och ungdomar. Ungdomsförbundet driver en intensiv kampanj mot facket  och Lagen om anställningsskydd - Las. Men man verkar inte nå fram.

Annie Johansson (c), talesperson i arbetsmarknads- och ungdomsfrågor, säger till Nyheter24 att partiet inte har lyckats förmedla sin viktiga roll under mandatperioden:

– Det har varit mycket verkstad och för lite snack. Maud Olofsson har genomfört 178 åtgärder för att underlätta för småföretag, men vi har inte lyckats förmedla vår viktiga roll till väljarna. Därför har oppositionen kunnat bestämma den politiska agendan, förklarar Annie Johansson.

– Det nya arbetarpartiet, moderaterna, har fått oförtjänt gott rykte som företagens bästa vän. Centerns arbete har gynnat moderaterna. Näringsdepartementet har också handskats med flera storföretagskriser, och småföretagarna har hamnat i skymundan, säger Annie Johansson.

Förvirras väljarna av partiets landsbygdstradition och stureplanscenterns nyliberaler?

– Jag delar inte den uppfattningen. Vi värnar om företagare, en levande landsbygd, den enskilda människan och miljön. Partiets ursprungliga värderingar finns kvar, säger Annie Johansson.

Vad ska ni göra för att komma ut med er profil?

– Vi måste vara först och bäst på våra frågor och synas överallt fram till valet. Vi måste synas mer som centern än som alliansen. Vi ska inte spräcka regeringen, men vi ska profilera oss starkt, avslutar Annie Johansson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela