Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgröna och kd vill stoppa avvisningar till Malta

- 09/06/2010, 10:57 -

PAUL MADEJ / SCANPIX

Ensamkommande flyktingbarn ska inte få avvisas till Malta.

Den rödgröna oppositionen vill tillsammans med kristdemokraterna stoppa avvisningar av ensamkommande flyktingbarn till Malta.

Anledningen är att barnens rättigheter uppges kränkas där och enligt Ekot gömmer sig mer än hälften av de flyktingbarn som väntar på att skickas dit. Flyktingbarnen får till exempel inte gå i skolan och har inte tillgång till sjukvård på Malta.

– Man kan inte skicka minderåriga till sådana förhållanden som finns i Malta i dag, säger Magdalena Streiffert (s) som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott till Ekot.

En uppfattning som alltså delas också av vänsterpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna.

Men migrationsminister Tobias Billström (m) är inte lika övertygad.

– Jag är aldrig beredd att ge ett carte blanche, ett fribrev, till de länder som inte lever upp till sina åtaganden. Det är ett mycket tydligt besked från mig och mitt parti. Om vi ger de länder som missköter sina åtaganden ett fribrev att fortsätta missköta sig, så kommer ju ännu fler barn att få dåliga förhållanden, säger han till Ekot.