Alla kommer de till bröllopsfesten på lördag.
1 av 6
Alla kommer de till bröllopsfesten på lördag. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 6
- Foto: Expressen
3 av 6
- Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX
4 av 6
- Foto: Niels Henrik Dam / DANA PRESS / SCANPIX
5 av 6
- Foto: Mark Earthy / SCANPIX
6 av 6
- Foto: HENRIK MONTGOMERY/AP/Scanpix

Adeln vid bröllopsbordet vill inte se Victoria bli drottning

Nyheter24 kartlägger den blåblodiga makten i Storkyrkans bänkrader på den kungliga bröllopsdagen. De har börjat gilla "lantisen" Daniel, men många önskar sig i hemlighet någon annan än Victoria på tronen.


På lördag är det bröllopsfest och på gästlistan står många av de förnämsta namnen i Riddarhusets adelskalender.

Nyheter24 har bett Björn af Kleen, författare till den uppmärksammade boken Jorden de ärvde - om den jordägande adeln - att hjälpa oss kartlägga de blåblodiga gästerna kring bröllopsbordet. Och deras inställning till bröllopsparet Victoria och Daniel Westling.

.......................................................

Det är ett känt faktum att många blåblodiga ställde sig skeptiska till kronprinsessans val av make. Det har självaste Herman Lindqvist bekräftat och mina källor säger samma sak.

Nu har pendeln svängt och tydligen är adelns ståndpunkt att Daniel Westling är "trevlig" - överklassens favoritadjektiv, närmast ett superlativ. 

Gillar man Westling eftersom har får dem att känna sig lite finare?

Westling fejkar det inte. Han pratar dialekt, har tveksam vattenkamning - hovfrisören borde gå hårdare åt nacken - hans byxor är i regel lite för långa. Detta är ingen man som adeln känner sig ett dugg hotad av.

Han är true Ockelbo och mellan lantisar och aristokrater råder ofta sympati. Det är de lismande Felix Krull-typerna man skyr.

Beklagar kvinnlig tronföljd

Ett av de mest gripande ögonblicken i den samlade medieproduktionen kring bröllopet står Alice Trolle-Wachtmeister för.

Grevinnan Trolle-Wachtmeister är tidigare statsfru - chef för drottningens hovstat - och mycket nära vän till familjen. Alice Trolle-Wachtmeister beklagar den fullt kognatiska tronföljden, hon hade gärna sett att tronen fortsatt att gå i arv enbart på den manliga sidan.

När hon minns att kungen och drottningens första barn visade sig bli en flicka tåras hennes ögon. Det är inte entydigt av glädje. 

Hennes eget gods, Trolle-Ljungby, har nedärvts på den manliga sidan sedan maj 1755. Då blev godset fideikommiss - alltså att betrakta som odelbart vid arvskiften - och har bestått i den formen sedan dess.

En konservativ kraft, alltså. Dessutom rikast i hovet. När Aftonbladet 2004 undersökte förmögenheter i hovet visade sig Alice Trolle-Wachtmeister vara i besittning av över 315 miljoner, ungefär dubbelt så rik som kungen.

"Victoria och Daniel skulle alltså ligga risigt till"

Hon och maken Hans Gabriel Trolle-Wachtmeister har en förmögenhet på 690 miljoner kronor tillsammans. Godset är ett av Sveriges största, kring 12 000 hektar, med skog värd miljarder.

En kuriös sak med Trolle-Ljungby är att testamentet från 1755 säger att om den påtänkta arvtagaren går och gifter sig med en oadlig partner, får den inte ärva egendomen. Victoria och Daniel skulle alltså ligga risigt till.

I jämförelse med Trolle-Wachtmeister är Bernadotte en simpel samling. Kungens gren är inte ens att betrakta som riktig adel.

Tur att det finns mer ärevördiga individer som tackat ja till bröllopet och riksdagens stora fest kvällen innan.

Familjen de Geer kommer - förstås

De adliga gästerna är visserligen inte många, men de som kommer är å andra sidan rätt fina. Också deltagare Banér, friherre Gustaf född 1948, är sprungen ur lantadeln, närmare bestämt från godset Sjöö i Uppland - också detta är ett av få gods som bestått som fideikommiss (Gustaf är dock förmodligen inte arvtagaren).

Familjer som Banér och Trolle-Wachtmeister får sägas vara världsunika, även i den exklusiva samling som gästar Stockholm i helgen. I alla andra länder är fideikommissen avskaffade sedan evigheter.

Den lantadliga familjen de Geer kommer förstås. Stamstället heter Stora Wäsby och ligger norr om Stockholm, högt värderat eftersom marken är åtråvärd för bebyggelse och därmed en kassako i arrendehänseende.

Två av Carl och Christina de Geers barn - Jacob, född 1975 och Lovisa, född 1982 - kommer också i egenskap av vänner till Victoria.

Treschowfamiljen, visserligen ointroducerad adel men framgångsrik, i besittning av stora markområden även i Norge, representeras av Michael, tidigare vd för Atlas Copco, Electrolux och ordförande i Svenskt näringsliv.

Michael Treschow har lantlig bakgrund - uppvuxen på halländska Hjuleberg, som hans yngre bror ännu driver.

Rent politiskt och ekonomiskt är kungafamiljens relation till regering och partiledare viktigare än dess relation till enskilda svenska adelsfamiljer. Det speglar ju också bjudningslistan.

Men kanske ska man inte underskatta adeln som allianspartner. Riddarhuset odlar blodsmystiken vidare in i 2010-talet, och det är trots alla denna som legimiterar också monarkin.  

Av: Björn af Kleen

Är du bjuden till bröllopet? Läs hela gästlistan här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.