Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Partierna eniga om att kriminalisera djursex

- 21/06/2010, 12:29 -

Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

Djurens Rätt välkomnar enigheten om att kriminalisera sex med djur.

Alla partier i riksdagen är nu eniga. Djursex ska kriminaliseras.

Utredningen som ser över den nuvarande djurskyddslagen ska vara klar i januari 2011, men riksdagspartierna föregår alltså utredningen i just djursexfrågan. Något som välkomnas av organisationen Djurens Rätt.

– Detta är jättebra, det har hänt en del sedan dessa frågor debatterades i riksdagen senast. Då var det flera som menade att dagens lagstiftning räcker. Men ska politikerna lyssna på opinionen måste de göra all form av djursex brottslig, säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens Rätt, till Riksdag & Departement.

Men trots att företrädare för alla partier är eniga menar Djurens Rätt att det inte är säkert att en ny lag blir tillräcklig. Djurskyddet måste bli än mer omfattande, enligt Björkbom.

– Man kan faktiskt jämföra djur och barn i detta avseende. Helst skulle vi vilja se detta som en del av en samlad djurbalk, där riksdagen slår fast att djur också har rättigheter, säger hon till Riksdag & Departement.