- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Rödgröna eniga om EU

"En utrikespolitisk linje som ligger till vänster om Carl Bildt."


Den rödgröna oppositionen har lyckats enas om en gemensam EU-politik. Både miljöpartiet och vänsterpartiet har fått ge upp delar av sin EU-kritik för att partierna ska kunna samsas.

Enligt DN säger vänsterpartiet och miljöpartiet nu ja till att EU ska vara en central utrikespolitisk aktör och att Sverige ska försvara andra EU-länder om de blir angripna. Dessutom accepterar de en ökad överstatlighet i kampen mot internationell brottslighet.

Och den gemensamma EU-politiken är på flera sätt mindre olik alliansens än tidigare. Men skillnaden finns kvar.

– Det kommer att bli en utrikespolitisk linje som ligger till vänster om Carl Bildt. Men när det gäller att agera för svenska intressen kommer det inte att bli några direkta skillnader, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för socialdemokraterna, till DN.

EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.