- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Kristdemokraterna går från förbud – till frihet

Kristdemokraterna har setts som ett förbudsparti, men vill nu bli ett frihetsparti.


Kristdemokraternas riksting i Örebro, som inleddes i Örebro på torsdagen, signalerade partiledaren Göran Hägglund att partiet, som av många uppfattats som ett förbudsparti, vill stärka friheten. Det skriver Svenska Dagbladet.

– Det civila samhället, det som är utanför stat och marknad, är den kraft som driver det politiska livet och inte tvärtom. Det är sådant vi inte viker ifrån. Sådant som definierar oss som ett frihetsparti, slog Göran Hägglund fast i ett 55 minuter långt linjetal.

– Vi har förväxlat samhällsengagemang med lagstiftning, sa Hägglund, enligt SvD.

– Min önskan är att Kristdemokraterna ska vara en slags politikens gränspoliser som ifrågasätter nya regleringar och nya påfund för att styra människors liv.

Däremot underströk Hägglund senare att förbud och restriktioner fortfarande behövs på till exempel alkoholområdet. Men partiet vill befria till exempel högskolor och universitet från statlig styrning.

Utvecklingen mot ett frihetsparti välkomnas av ungdomsförbundet, som ser en chans att sno åt sig moderata väljare:

– Moderaterna är inte det parti det var för 20 år sedan, även om många väljare tar för givet att Moderaterna har borgerliga värderingar. Det partipolitiska landskapet har förändrats. Moderaterna har lämnat ett stort fält till höger där de konservativt sinnade väljarna står hemlösa i svensk politik idag, säger Charlie Weimers, ordförande för kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, till SvD.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.