Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp).
1 av 2
Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp). - Foto: Sören Andersson/Scanpix
2 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Integrationsministern: Allt är inte okej

ALMEDALEN. Debattören Sakine Madon ser identitetspolitiken som ett problem för integration.


Integrationsminister Nyamko Sabuni, (fp) Mehmet Kaplan (mp) och Sakine Madon (liberal debattör) diskuterar grupptänkande, integration och misslyckad identitetspolitik i Almedalen.

Samtalets fokus låg på den så kallade identitetspolitiken och grupptänkande.

Kan identitet-och grupptänkande, som generellt ses som en källa till styrka, i själva verket vara ett hinder för en lyckad integration? Sakine Madon efterlyser här ett ökat individperspektiv för att undvika diskriminiering och särbehandling.

Åke Green-fallet är ett exempel på religiös särbehandling, säger Sakine Madon, där pastor Green inte dömdes för hets mot folkgrupp eftersom han var kristen och kunde hänvisa till bibeln när han kallar homosexuella för samhällets cancersvulst.

Integrationsminister Nyamko Sabuni hävdar att identitetspolitiken utgör en marginell del av integrationspolitiken då den består av en liten del ekonomiska bidrag till olika organisationer.

Integrationsministern pekar på hur hur identitetspolitiken i Storbritannien har gått fel eftersom alla religiösa uttryck ansågs okej, även om människor kränktes:

– Vi har lärt oss läxan. Får religiösa uttryck se ut hur som helst? Nej! Där sätter vi stopp. Man ska hälsa likadant på alla, man som kvinna. Alla människor ska behandlas lika, därför är jag liberal, säger integrationsminister Sabuni.

Miljöpartisten Mehmet Kaplan kontrade mot sina två liberala motståndare:

– För liberaler finns det bara ett korrekt sätt att vara i samhället. Sen får ni lagstifta mot andra sätt. Ni behandlar alla lika, men vissa behandlar ni lite mer lika, avslutade Mehmet Kaplan kryptiskt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.