Tisdag 18 Jan
Stockholm

"Om ett år är aktivitetsförbudet för ungdomar borta"

ALMEDALEN. På torsdagskvällen var det dags för socialdemokraternas partiledare och de rödgrönas statsministerkandidat Mona Sahlin att inte talarstolen i Almedalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Hon talade i parken", sjöng Anders "Moneybrother" Westin inför s-ledaren Mona Sahlins partiledartal under politikerveckan i Visby.

Sahlin återgäldade den vänskapliga tjänsten genom att inleda sitt tal genom att citera Moneybrother:

– Om jag vill att farmor ska ha det lite finare på ålderdomshemmet vill jag inte bli hänvisad till en gubbe som driver hemmet privat och som ber om mer betalt från dem som har råd.

Fin musik och fina åsikter, sammanfattade Mona Sahlin.

S-ledaren hyllade också det välfärdssamhälle som hon menar byggts upp av tidigare generationers socialdemokrater.

– Sverige är ett bra land tack vare Lisbeth Palme och Ingvar Carlsson som båda är här i dag.

– En majoritet av svenskarna får tillbaka mer än de betalar in i skatt. Det tycker jag är häftigt, sa Mona Sahlin och räknade upp hur mycket en högskoleutbildning, en höftledsoperation och andra välfärdstjänster kostar.

Därefter var det dags för ett mer direkt angrepp på den borgerliga alliansregeringens politik och samhällsvision.

– Med några pennstreck i regeringskansliet har kungstanken i svensk sjukvård förändrats. Och den tanken är från var och en efter förmåga till var och en efter behov.

Mona Sahlin lovade också att kavla upp ärmarna och ta itu med ungdomsarbetslösheten om de rödgröna vinner valet i höst och hon blir statsminister:

– Om ett år vill jag stå här och säga till de rödgröna ungdomarna och alla andra att aktivitetsförbudet för ungdomar på arbetsförmedlingen är borta.

Aktivitetsförbudet innebär att unga arbetslösa inte kan få plats i någon aktivitet förrän efter tre månaders arbetslöshet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela