Stockholm

Rödgrönt utspel: Folk måste få betalt för vad de skapat

Kultur är en rättighet och har ett värde i sig, säger Lars Ohly och de rödgröna
Kultur är en rättighet och har ett värde i sig, säger Lars Ohly och de rödgröna. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

ALMEDALEN. Miljöpartiet och vänsterpartiet har tidigare förespråkat en mer liberal politik kring fildelning. Men nu är de rödgröna överens om att det viktigaste är att upphovsrättsinnehavare ska få betalt.


Läs mer

På Almedalsbiblioteket i Visby presenterade de rödgröna partiledarna sin gemensamma kulturpolitik.

– Kultur är en rättighet men för många också en lyx. Kulturen har ett värde i sig som får individerna och samhället och demokratin att växa, sa Mona Sahlin (s) och Lars Ohly (v).

De rödgröna kommer att skjuta till en miljard kronor till kulturen genom att bland annat införa maxtaxa på kulturskolan och musikskolan, stödja barn- och ungdomskultur, återinföra den fria entrén på museer samt öka stödet till fria kulturutövare.

Man kommer även göra en stor satsning på att göra kulturarvet mer tillgängligt genom en omfattande digitalisering av musik, litteratur och museisamlingar med mera.

– Digitaliseringen är också ett bra verktyg för att upphovsrättsinnehavare får betalt för vad de skapar, sa Maria Wetterstrand (mp).

– Regeringens kulturpolitik har varit att sänka skatter. Vi måste göra det lättare att vara kulturskapare genom att förenkla a-kassan, minska kostnaderna samt stärka inkomstgarantierna för de främsta konstnärerna, sa Peter Eriksson (mp).

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.