Kultur är en rättighet och har ett värde i sig, säger Lars Ohly och de rödgröna
Kultur är en rättighet och har ett värde i sig, säger Lars Ohly och de rödgröna - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Rödgrönt utspel: Folk måste få betalt för vad de skapat

ALMEDALEN. Miljöpartiet och vänsterpartiet har tidigare förespråkat en mer liberal politik kring fildelning. Men nu är de rödgröna överens om att det viktigaste är att upphovsrättsinnehavare ska få betalt.


På Almedalsbiblioteket i Visby presenterade de rödgröna partiledarna sin gemensamma kulturpolitik.

– Kultur är en rättighet men för många också en lyx. Kulturen har ett värde i sig som får individerna och samhället och demokratin att växa, sa Mona Sahlin (s) och Lars Ohly (v).

De rödgröna kommer att skjuta till en miljard kronor till kulturen genom att bland annat införa maxtaxa på kulturskolan och musikskolan, stödja barn- och ungdomskultur, återinföra den fria entrén på museer samt öka stödet till fria kulturutövare.

Man kommer även göra en stor satsning på att göra kulturarvet mer tillgängligt genom en omfattande digitalisering av musik, litteratur och museisamlingar med mera.

– Digitaliseringen är också ett bra verktyg för att upphovsrättsinnehavare får betalt för vad de skapar, sa Maria Wetterstrand (mp).

– Regeringens kulturpolitik har varit att sänka skatter. Vi måste göra det lättare att vara kulturskapare genom att förenkla a-kassan, minska kostnaderna samt stärka inkomstgarantierna för de främsta konstnärerna, sa Peter Eriksson (mp).

/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Tre pojkar anhållna för upploppen i Rosengård

En död efter brand i bostad

En person har hittats död efter en kraftig brand i Vaggeryd, söder om Jönköping.

Mörk september – tolv döda i gängvåldet hittills

Elva döda i skjutningar och en omkommen i en sprängning. September har hittills krävt tolv dödsoffer i våldsdåd som polisen misstänker kan ha kopplingar till olika gängkonflikter.

SJ utökar tågtrafiken – här är sträckorna som får fler avgångar

Från och med den 10 december utökas SJ:s avgångar till flera orter. Bland annat utökas trafiken på sträckan mellan Linköping och Gävle via Stockholm från sju till tolv avgångar per dag i vardera riktning. Mellan Stockholm och Ljusdal planeras för fem avgångar i vardera riktning.

Norrköping: Polisen rapporterar om vapenlagen

"Åtta personer har gripits misstänkta för brott mot vapenlagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Stoltenberg i Kiev: Beställ mer vapen

Nato-chefen Jens Stoltenberg är i Kiev för samtal med bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Beställ mer vapen, uppmanar norrmannen västvärlden.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.