Torsdag 27 Jan
Stockholm

Varför mörkade du sanningen Fredrik?

Statsministern ifrågasätts för sitt agerande i Littorinaffären.
Statsministern ifrågasätts för sitt agerande i Littorinaffären. Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Fredrik Reinfeldt kände till anklagelserna om Littorins sexköp redan på tisdagen. Men dessa uppgifter mörkade han. "Efterklangen blir tankar om Reinfeldts chefskap", kommenterar statsvetare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Statsministerns motstridiga uttalanden

Reinfeldt den 7 juli:

"Han har till mig som skäl för sin avgång angivit samma skäl. privata skäl, med samma ord och beskrivningar som han angivit till media under morgonen. Det har jag stor respekt för.

Reinfeldt den 10 juli:

[...] han säger till mig att han konfronterats med uppgifter av Aftonbladet som inte stämmer [...] och han bedömer att det kommer leda till mediegranskning.

VISBY. Varför tog inte statsminister Fredrik Reinfeldt upp anklagelsen om sexköp vid presskonferensen omedelbart efter Sven Otto Littorins avhopp? Och: fick svenska folket verkligen en rättvis bild av skälen bakom Littorins avgång?

Oklarheten kring detta kan komma att skada regeringen allvarligt, menar statsvetaren Jenny Madestam.

Det var vid en hastigt sammankallad presskonferens i går, föranledd av Aftonbladets uppgifter om Littorins sexköp, som Reinfeldt sade att det påstådda sexköpet var ett av skälen som Littorin gav för sitt avhopp redan på tisdagen.

Detta alltså dagen före Littorins presskonferens.

Enligt Reinfeldt nämnde Littorin bland annat sexköpsanklagelsen, när de två talades vid på tisdagen.

– Han anger privata skäl och att han då hade blivit konfronterad av Aftonbladet med uppgifter som enligt honom inte stämde, sade statsministern.

Jenny Madestam menar att detta kan leda till tankar om Reinfeldts chefsskap och hans omdöme.

– Det hade varit bättre att ta upp anklagelsen om sexköp genast och dementera den direkt. Nu lämnar man i stället fältet öppet för frågor, säger Jenny Madestam till Dagens Nyheter.

Expressen har talat med Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som även han underkänner regeringens krisarbete.

– Reinfeldt måste tala om vad han vet och inte bara hänvisa till vad Littorin säger.

Mona Sahlin uppger i en kommentar till nyhetsbyrån TT på söndagen att hon är "besviken" på Littorin:

– Vi var många som då kände med honom. Jag uttryckte min omedelbara sympati med en politisk motståndare. Nu när vi får veta att anledningen till avgången är en annan, uppstår i stället känslan av att onsdagens presskonferens egentligen syftade till att manipulera och lägga ut dimridåer inför svenska folket, säger Sahlin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela