Måndag 14 Jun
Stockholm

Peter Eriksson: "Vi kan tänka oss samarbeta med alliansen"

Peter Eriksson kan tänka sig att samarbeta med alliansen.
1 av 2
Peter Eriksson kan tänka sig att samarbeta med alliansen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Marie Söderqvist i Expressen.
2 av 2
Marie Söderqvist i Expressen. Foto: Fritt Näringsliv

Miljöpartiets språkrör öppnar för samarbete högerut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson, pressas i Expressen av Lotta Gröning - från vänster - och Marie Söderqvist - från höger - medger han att de gröna under vissa omständigheter kan vara beredda att samarbeta med allianspartierna och spräcka det rödgröna samarbetet.

Om sverigedemokraterna skulle bli vågmästare säger Eriksson först att de borgerliga skulle ha sig själva att skylla.

– Vi, de rödgröna, har sagt att vi kommer inte att regera med stöd av sverigedemokraterna, men moderaterna vill dribbla bort korten genom att säga att i en del frågor vill vi samarbeta med miljöpartiet. Det kommer ju inte att fungera. De kommer att tvingas till förhandlingar med sverigedemokraterna om de sitter kvar med deras mandat.

Men i ett läge där ingen majoritetsregering kan bildas kan miljöpartiet ändå tänka sig att göra avkall på principen om rödgrön sammanhållning, medger till slut Eriksson:

– Vi tycker att vi behöver ha en majoritetsregering, för vi kan inte låta sverigedemokraterna, med 4-5 procent av valmanskåren, styra Sverige. Det vill inte 90 procent av svenska folket. Vi är öppna för att släppa in något av de borgerliga småpartierna i en rödgrön regering, säger Peter Eriksson till Expressen.

Marie Söderqvist: Men ni vill inte samarbeta med alliansen??

– Vi kan tänka oss att samarbeta men det är ju inte det vi går till val på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela