Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bert Karlsson fick Andres Lokko att fly Sverige

1 av 2

Karin Grip / SvD / SCANPIX

2 av 2

Jonas Ekströmer / SCANPIX

Nyheter | 20/07/2010 11:23

"Utan honom skulle vi inte ha sverigedemokraterna i dag."

Musikskribenten Andres Lokko flyttade för fyra år sedan till London. Under tisdagen gästar han Sommar i P1, men redan nu avslöjar Lokko varför han flyttade från Sverige - Bert Karlsson.

Karlsson grundade partiet ny demokrati 1991 tillsammans med Ian Wachtmeister och enligt Lokko är skivbolagsdirektören orsaken till rasismens framfart i Sverige.

– Att en person som har legitimerat främlingsfientlighet med ett sådant eftertryck som han gjorde för bara 15–20 år sedan, blivit en folkkär farbror som gör program om skolmat på teve. Det är en tillräcklig orsak att flytta till ett annat land, säger Andres Lokko till Aftonbladet och fortsätter:

– Utan honom skulle vi inte ha sverigedemokraterna i dag, menar Lokko, enligt Aftonbladet.

Musikskribenten anser att Karlsson borde gå ut med en offentlig ursäkt för sitt politiska förflutna. Själv menar skivbolagsdirektören att det är Lokko som borde be om ursäkt.

– Han hyllar ju Stalin som ett föredöme. Är det någon som borde be om ursäkt är det ju Andres Lokko, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Om han tog reda på verkligheten, den här Lokko, så skulle han rösta på sverigedemokraterna. Jag vet att det är många invandrare som gör det, tillägger Karlsson för Aftonbladet.