Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Helikoptermassakern - soldat träder fram

- 25/07/2010, 15:36 -
Journalist bar en kamera - blev mördad.
1 av 2

Journalist bar en kamera - blev mördad.

Anonymous/AP/SCANPIX

"Light 'em all up. Come on. Fire!".
2 av 2

"Light 'em all up. Come on. Fire!".

Anonymous/AP/SCANPIX

I april 2010 släppte Wikileaks en video filmad från en helikopter i Bagdad. Filmen visar hur amerikanska Apachehelikoptrar skjuter ihjäl elva människor - nu talar en av soldaterna ut om händelsen. Varning för horribla bilder och filmer.

ALBANY. Efter att Wikileaks - en sajt som publicerar hemliga dokument från myndigheter världen över -  släppte den mytomspunna video, som visar hur amerikanska piloter massakrerar irakiska civila med kanoner från sina Apachehelikoptrar, skakades världen över hur piloterna betedde sig som om den brutala verkligheten vore ett tevespel.

Videon skapade enorm upprördhet och visade omvärlden hur USA-trupperna hellre tillgrep omedelbart våld än att vänta in korrekt information. Elva oskyldiga personer mördades - inklusive barn.

Nu talar soldaten Ethan McCord ut om händelsen. Ethan var den första marksoldaten på plats och fann en scen han inte kan beskriva. Liken han såg kunde inte identifieras som människor, så illa hade de blivit skjutna. När han anlände till platsen såg han den bil som ankom till platsen för att hjälpa de skadade. I bilen fann han två barn, en flicka och en liten pojke.

– Det första jag såg var en liten pojke, med ett stort hål i huvudet - jag förmodade att han redan var död. Brevid honom såg jag vad jag antog var deras far, med tanke på hur han låg över dem i ett desperat försök att försöka skydda ungarna, säger Ethan under en presskonferens anordnad av United National Peace Conference.

Julian Assange och Wikileaks släppte den sjutton minuter långa ocensurerade videon i april 2010. Händelsen ägde rum 2007 och än i dag har ingen ställts inför rätta efter händelsen, även om den amerikanska militären bekräftat att händelsen ägt rum och att videon är sann.

– Jag höll om den lilla pojken och berättade att allt skulle bli bra, berättar McCord om den lilla pojken.

– What the fuck are you doing, McCord, sa min sergant till mig. Du måste sluta oroa dig om dessa "fucking kids", fortsätter soldaten.

När de sedan anlände tillbaka till sin bas kunde inte Ethan släppte vad som skett. Han kände sig manad att söka upp hjälp för att bli stridsduglig igen. Han gick till en psykolog.

– You need to suck that shit up, quit being a pussy and get that sand out of your vagina, sade psykologen enligt McCord.

Enligt Assange har de så kallade "whistle blowers", som läcker materialet Wikileaks publicerar, blivit allt fler. Han berättar under en intervju för TED.com att vi i framtiden kan räkna med allt fler liknande läckor och att det av allt att döma ska finnas ännu mycket värre material.

Se Wikileaks video. Varning för extremt störande bilder:

Ethan McCords gripande tal: