Adam Cwejman (Luf) är inte nöjd med Björklunds förslag...
1 av 3
Adam Cwejman (Luf) är inte nöjd med Björklunds förslag... - Foto: Alexander Fyrdahl/Liberala Ungdomsförbundet
... och riksdagskandidaten Annika Beijbom (fp) går på Cwejmans linje.
2 av 3
... och riksdagskandidaten Annika Beijbom (fp) går på Cwejmans linje. - Foto: Hans Carlbrand/Folkpartiet
Camilla Lindberg tycker att frågan bör lösas i skolan.
3 av 3
Camilla Lindberg tycker att frågan bör lösas i skolan. - Foto: Peter Knutson/Folkpartiet pressbild

Interna stridigheter i folkpartiet efter Björklunds burkautspel.

"Det känns som 2006 igen - den enda effekten är att vi kanske måste byta partiledare".


Under det senaste dygnet har reaktionerna flödat apropå folkpartiledaren Jan Björklunds utspel om stramare regler mot burka och niqab i klassrummen.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman skriver på Expressens Sidan 4 att förslaget "luktar cynisk populism" och att folkpartiet måste "sluta med symbolpolitiken och tala frihet, inte förbud".

Riksdagskandidaten Annika Bejbom (fp säger till Nyheter24 att det känns som 2006 igen:

– Jag blev så förbannad. Det här utspelet handlar bara om att skapa "buzz" inför sommartalet i Marstrand. Det enda som detta kan resultera i är att vi kanske kommar att behöva byta partiledare igen.

Annika Beijbom är även en av förgrundfigurerna i det liberala nätverket Liberati:

– Som lojal partimedlem kan man i alla fall förvänta sig någon form av liberal stringens hos en folkpartistisk partiledare, säger Annika Beijbom.

– Vi i Liberati håller fast vid Adam Cwejmas linje, det här luktar morallag. Den här frågan kan beröra en handfull personer i Sverige och det bör lösas genom dialog mellan rektorer och anställda, avslutar Annika Beijbom och hänvisar till uppgifter från Yvonne Ruwaida (mp) som säger till Nyheter24 att det inte finns befintlig statistik på lärare som bär heltäckande slöja:

– Vad jag vet enligt mina nätverk och efterforskningar så finns det inga förskollärare som bär niqab när de arbetar med barnen i lärarsituationer.

– Sedan finns det vissa som tar på sig niqab när de går ut med barnen eller kanske när föräldrar kommer, men det är fortfarande en fråga som kan lösas genom dialog. Arbetsgivare har faktiskt rätt att ställa vissa krav, säger Yvonne Ruwaida till Nyheter24.

Riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) tycker inte att förslaget är populistiskt men att det är att är som att skjuta mygg med kanoner:

– Det är ett stort utspel för så litet antal människor. Jag är själv lärare och vet att den här typen av problem kan lösas på plats, säger Camilla Lindberg till Nyheter24.

/
Luf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!