Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Maktkamp24:s bloggpanel vecka 31

- 08/08/2010, 12:15 -
Maktkamp24:s bloggpanel sammanfattar ännu en vecka. Bland annat diskuteras Rick Falkvinges öde som partiledare efter utspelet om barnporr.

Maktkamp24:s bloggpanel sammanfattar ännu en vecka. Bland annat diskuteras Rick Falkvinges öde som partiledare efter utspelet om barnporr.

Yvonne Åsell/SvD/Scanpix

Valrörelsen tar nya tag med piratpartiets barnporr och folkpartiets slöjförbud. Maktkamp24:s bloggpanel sprider ljus över den dunkla veckan, med en och en halv månad kvar till valet. Läs Emma Marie Andersson/Opassande Anders Utbult/Alliansfritt Sverige och Johan Ingerö/Magasinet Neo här.

Piratpartiet och partiledaren Rick Falkvinge har hamnat i blåsväder sedan man först velat avkriminalisera barnporrinnehav och sedan ändrat sig efter starka reaktioner. Är Falkvinge en tillgång eller har han blivit en belastning för partiet? Bör han avgå?

Emma: Surrealistiskt att svara på bloggpanelfrågor som handlar om ämne som jag grottat ner mig i, i flera dagar, måste jag säga. Jag har skrivit på min blogg, där jag resonerar kring krav om Rick Falkvinges avgång. Falkvinge är på flera sätt en tillgång, men man måste nog även inse att han uppfattas som en belastning också och hur man tacklar det är inte en busenkel grej precis. Partiet behöver visa styrka, men frågan är om det är just petning av partiledaren som signalerar det? Problemet som uppstod är av kollektiv karaktär också, så det känns problematiskt att yrka avgång, rakt upp och ner, även om man måste vara öppen för att ta diskussionen när ämnet tagits upp. Jag är själv inte övertygad om varken det ena eller andra.

Johan: Jag kan inte bedöma piratpartiets inre liv, men vad Falkvinge beträffar så har han nu för första gången fått uppleva hur det känns när medierna blir ens fiende i stället för vän. Och få är dem som klarar sådant galant redan vid första tillfället. Sedan är piratpartiet ett särfall, utan egentliga anspråk på statsmannaskap eller tyngd. Piratpartisterna gör sin grej, helt enkelt.

Anders: Nej, han bör nog inte avgå. Pp kommer inte få mediautrymme nog att lansera en ny partiledare, i alla fall inte om den nuvarande trenden håller i sig. Jag anar att den verkliga grunden till partiets bråk istället ligger i dess totala öppenhet i alla debatter, då nog många kan bli upprörda över mycket. Det finns en del beslut och utgifter inom partier som endast är förklarliga om man har full förståelse för det politiska spelet.

Folkpartiledaren Jan Björklund lanserar burkaförbud i skolan. Smutsar folkpartiet ner valrörelsen? Faller väljarna och opinionsbildarna för den här retoriken?

Emma: Vi är nog flera som fått intryck av att burkadebatten nånstans handlar om att sno en valfråga från sd. Jag vet inte om det smutsar ner valrörelsen mer än vad den är på default dock? Där det upplevs finnas röster att vinna lär det ju vara flera som tävlar om att få utrymme. Jag är helt säker på att flera "faller" för det. Själv skulle jag nog vilja se ett samhälle som kan acceptera en burkaförsedd kvinna, så länge det inte handlar om tvång, såväl som nån som är piercad och tatuerad eller har galen färg på håret. Ibland tenderar vi att strömlinjeforma oss lite väl mycket. Ett helt annat slags tvång, men minst lika begränsande. Men helt ärligt, och det svider lite att erkänna, jag vet faktiskt inte riktigt om jag hade fixat en man med övertäckt ansikte, som nån jämförde det med, i liknande situation. Problematiken har väl inte uppstått "ur ingenting", liksom. Det känns i vilket fall som helst inte särskilt liberalt att inta den där ståndpunkten, där ju det individuella valen hur man vill leva sitt liv räknas som viktigt för andra att acceptera och respektera.

Johan: Om frågan finns där så ska politikerna naturligtvis ge sina svar på den. Frågan är då huruvida frågan verkligen finns där. Jag har sett en handfull kvinnor med niqab och bara en med burka, och ingen av dem var några barn. Men det innebär inte att det inte kan bli vanligare i framtiden, och faktum är att på de flesta arbetsplatser kommer varken ledning eller kollegor att acceptera heltäckande slöjor. Jag har aldrig varit på en arbetsplats där det skulle fungera, och det måste vara upp till arbetsgivaren att säga detta utan att riskera åtal för diskriminering. Så förr eller senare måste frågan behandlas, och då kan vi lika gärna göra det nu.

Anders: Ja, när jag i förra veckans panel skrev om folkpartiets eventuella anti-muslimutspel visste jag inte att jag skulle bli sannspådd så otroligt snabbt (sådan bra inblick har jag inte i fp). Eftersom alla frågade instanser har understrukit att frågan alltid har gått att lösa, och inte är ett problem, är det uppenbart att förbudet inte tar sitt avstamp i folks vardagsproblem, utan i något annat. Att alliansen öppnar valrörelsen genom att ge sig på muslimer och romer är onekligen skrämmande.

Vad hoppas du upptar den politiska debatten den kommande veckan?

Emma: Jag har själv varit lite dålig på att hänga med i den senaste utveckling när det gäller Wikileaks, så hoppas på att det får leva en stund till. Även mangadebatten hoppas jag fortsätter.

Johan: Är det inte lite väl länge sedan vi hade en rejäl fajt om marknadshyror i Sverige...?

Anders: KDU uttryckte i en debattartikel i Sydsvenskan (http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/08/augusti-7-2010-kdu-vill-forbjuda.html) att man vill förbjuda vänsterextrema organisationer (högerextrema nämns inte). Trots att våld, hot etc. redan är olagligt ska deras själva existens nu regleras i lag. Det skulle jag gärna debattera med dem.

Vilken politiker har utmärkt sig mest den gångna veckan?

Emma: Ja, det får väl blir Rick Falkvinge, då.

Johan: Ingen särskild, om man inte räknar Carin Jämtins uttalande i DN om att det visserligen är ganska positivt med valfrihet men att det samtidigt är så krångligt att välja själv.

Anders: Jag skulle döpa dem till intoleranta trion: Tobias Billström (m) som vill utvisa mer romer, Jan Björklund (fp) som vill förbjuda religös klädsel för muslimer, och Johan Pehrsson (fp) som försöker stoppa protester mot utvisningen av en dödsjuk libanesisk två-åring i Örebro. Sverigedemokraterna kan inte bekämpas genom att man anammar deras politik...