- Foto: SCANPIX

Littorin får extra tusenlapp - tack vare jobbskatteavdraget

Regeringens politik för nya jobb gynnar jobbministern som blev av med jobbet.


Tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins avgångsvederlag omfattas av jobbskatteavdraget. Det innebär att Littorin kan plocka ut drygt 1 000 kronor mer varje månad jämfört med om han hade räknats som arbetslös, skriver Riksdag och Departement.

Och faktum är att hela regeringen - inklusive dess politiska tjänstemän - gynnas av jobbskatteavdraget om de skulle förlora valet och tvingas avgå.

Regeringen har nämligen valt att räkna avgångsvederlag som arbetsinkomst när den utformade jobbskatteavdraget - som i själva verket är tänkt att gynna den som jobbar.

I stället gynnas tidigare arbetsmarknadsministern som nu fått sitt avgångsvederlag beviljat av Statsrådsarvodesnämnden.

Får han andra inkomster under året minskar hans ersättning från staten med motsvarande belopp.

Riksdagsledamöter som kastar in handduken får i stället sina avgångsvederlag beskattade som en arbetslöshetsersättning. Hade samma regler gällt för Littorin hade han fått 51 520 kronor efter skatt, uppger RoD.

Med jobbskatteavdrag kammar han i stället hem 52 640 kronor varje månad - med en kommunalskatt på 30 procent.

Sven Otto Littorin avgick i samband med politikerveckan på Gotland i juli efter att Aftonbladet konfronterat honom med uppgifter om att han skulle ha köpt sexuella tjänster.

Littorin förnekar brott.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.