Fredag 25 Jun
Stockholm

Federley tvingades till drogtest

... partiledaren Maud Olofsson.
1 av 2
... partiledaren Maud Olofsson. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Fredrick Federley (c) tvingades att göra drogtest av...
2 av 2
Fredrick Federley (c) tvingades att göra drogtest av... Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Centerpartiet tvingade riksdagsledamoten Fredrick Federley (c) att ta drogtest.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I sin självbiografiska bok Bara jag avslöjar centerriksdagsledamoten Fredrick Federley att hans parti tvingade honom att ta ett drogtest:

"Jag fick en tid på en klinik vid Fridhemsplan. Jag kände mig äcklad av hela situationen. Jag fick lämna blod och tre stora hårtofsar."

– Mitt eget parti kränkte mig på det värsta sätt jag blivit kränkt, säger Fredrick Federley till Expressen.

Federley är också mycket kritisk mot sin partiledare, Maud Olofsson.

– Hon har valt att lyssna på andra, men inte på mig. Jag har inget mer att hämta i partiet så länge ledarskapet ser ut som det gör, säger han till Expressen.

Det var efter den omtumlande omröstningen i FRA-frågan som den då hårt utsatte Fredrick Federley kallades upp till centerpartiets gruppledare, Roger Tiefensee, och distriktsordföranden i Stockholm, Per Ankersjö, som ber honom ta ett drogtest.

– De undrade hur jag mådde och jag sa att det är väl som det är, inte mer med det. Till slut via kringelikrokar kom det fram att de hade hört att jag tagit droger efter FRA-omröstningen och var oroliga för mig. Tydligen hade denna historia valsat hela vägen upp till regeringskansliet och sedan ner till vår gruppledare som kände sig föranledd att vidta åtgärder.

Under sommaren när FRA-debatten gick på högvarv hörde ingen av sig. Men nu var partiledningen plötsligt mycket omtänksam:

– Jag fick ett erbjudande om att göra drogtester. Det kallades erbjudande men jag visste precis hur det låg till. Om jag inte tackade ja så skulle det omedelbart tolkas som att jag hade tagit droger, säger han till Expressen.

– Jag var så arg att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Mitt eget parti kränkte mig på det värsta sätt jag blivit kränkt. Men jag insåg att det bara fanns ett val - jag var tvungen att göra som de sa, skriver han i boken.

Federley fick tid hos en klinik vid Fridhemsplan i Stockholm.

– Jag kände mig äcklad av hela situationen. Jag fick lämna blod och tre stora hårtofsar som de klippte ur mitt hår. Nu skulle man analysera mitt drogintag de sista tre månaderna, skriver Federley.

Men provsvaren blev negativa - han hade inte använt droger.

– Skulle de kräva något mer av mig som de hade manglat på precis alla sätt de kunde var jag beredd att omedelbart lämna partiet. Jag slet för ett parti vars grundvärden och kapacitet jag tror på. Men det hade verkligen behandlat mig som skit hur länge som helst.

Nu kämpar den kontroversielle riksdagsledamoten för att få behålla sin plats. Miljöministern och partikamratern Andreas Carlgren tog nämligen hans förstaplacering på riksdagslistan för Stockholms stad. För Federley är det enda hopp som återstår att han blir inkryssad.

Partiledningen är han mycket kritisk mot.

– Jag har inget att hämta i detta parti med denna ledning. Trösten är att det kommer nya tider om inte allt för länge och till dess är det bara att vänta, säger han till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela