Bostadsbattle mellan 
politiker, HSB, Yimby och jagvillhabostad.nu
1 av 4
Bostadsbattle mellan politiker, HSB, Yimby och jagvillhabostad.nu - Foto: Ida Pellbäck
Stockholm är vackert - men vart ska man bo? En fråga som många ungdomar ställer sig.
2 av 4
Stockholm är vackert - men vart ska man bo? En fråga som många ungdomar ställer sig. - Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Kristina Alvendal (m) håller med den bild som jagvillhabostad.nu:s film visar.
3 av 4
Kristina Alvendal (m) håller med den bild som jagvillhabostad.nu:s film visar. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Carin Jämtin (s) håller med om att politikerna har jobbat för dåligt med bostadsfrågorna.
4 av 4
Carin Jämtin (s) håller med om att politikerna har jobbat för dåligt med bostadsfrågorna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Varför har ungdomar ingenstans att bo?

HSB Stockholm och organisationen Jagvillhabostad.nu bjöd under onsdagen in politiker till en bostadsbattle för att ta itu med bostadsfrågorna.


Jagvillhabostad.nu beskriver sig själva som ett partipolitiskt obundet nätverk för unga bostadssökande som tröttnat på bostadsbristen - och vill göra någonting åt den.

I samarbete med HSB Stockholm anordnades under tisdagen en bostadsbattle, för att förbättra den nuvarande bostadsmarknaden för unga i Stockholm.

I panelen fanns Kristina Alvendal (m), stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd, Carin Jämtin (s), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, Julia Proos och Håkan Falk från HSB, Vanda Kehr från jagvillhabostad.nu och Gustav Svärd från Yimby (Yes in my backyard).

Med utgångspunkt i filmen nedan - skapad av jagvillhabostad.nu - som visar ungdomars hopplösa bostadssituation diskuterade panelen dagens problem och hur framtiden kan komma att se ut.

Så som situationen ser ut i dag - vad är problemet?

– Det byggs helt klart för få hyreslägenheter, säger Håkan Falk, vd för HSB bostad.

Något som alla i panelen är överens om.

– Det är uppenbart att följande bild av bostadsbristen stämmer. Under 90-talet byggdes i princip inga hyresrätter alls, och nu har vi mycket att jobba ikapp, säger Kristina Alvendal.

– Många människor tror att det bara gäller att "flytta utanför tullarna". Men det där stämmer inte alls. Till och med i kranskommunerna är det svårt, säger Carin Jämtin.

Filmen visar bland annat hur ungdomar, när de väl får tag i en lägenhet, inom kort är tvungna att flytta ut igen.

– Hur kommer det sig att Mats Odell flyttat fyra gånger i sitt liv, men 23-åriga Emilia flyttat tolv gånger? frågar Vanda Kehr, från jagvillhabostad.nu.

Bostadsbyggandet följer inte den efterfrågan som finns. Och efterfrågan är större än i många andra länder, något som Julia Proos menar ligger i vår kultur.

– I Italien och Frankrike är det inte konstigt om man bor hemma tills man är 30 år. Här stressar ungdomar med att flytta hemifrån.

Gustav Svärd från Yimby tyckte även att många av lägenheterna som byggs håller en onödigt hög standard.

– Tonåringar behöver inte varsin parkeringsplats. Kanske skulle man ta sig en titt på vad som faktiskt är nödvändigt när man bygger hyresrätter för ungdomar.

Men att politikerna inte jobbar tillräckligt hårt, var ett problem som Vanda Kehr var noga med att belysa. Och Kristina Alvendal nämnde ett dilemma som många politiker möter när man pratar om bostadsfrågor.

– Det finns många politiker som inte vågar kämpa för att olika kommuner ska bygga ut deras bostadsområden med nya hyresrätter, av rädsla för att tappa röster i den kommunen. Det är inte alla som vill vakna upp med ett nytt hus utanför balkongen, berättar Kristina Alvendal.

I framtiden - hur löser vi problemet?

– Gör om förorterna till städer med mataffärer och caféer. Folk vill bo någonstans där det finns stadsliv, säger Carin Jämtin.

Med hjälp av ett utökat tunnelbanesystem, förbifarter och samarbete med ungdomsorganisationer är panelen överens om att Stockholm ska växa på alla håll och kanter.

– Vi måste förmedla alla nya lägenheter till unga. Satsa även på att hyra ut rum i stora lägenheter och villor, där ägaren får en skattelättnad för det rum som är uthyrt, säger Kristina Alvendal.

– Politikerna måste bli tuffare i frågan. Om vi inte gör någonting åt problemet, kommer det bli ännu värre när 90-talisterna flyttar hemifrån, säger Vanda Kehr.

Carin Jämtin berättar för Nyheter24 att hon håller med om att politikerna har jobbat för dåligt med bostadsfrågorna.

– Det ligger mycket i den kritik som jagvillhabostad tar fram. Vi har byggt alldeles för få lägenheter under tidigare mandatperioder. Vi måste samarbeta med privata byggherrar så att de får mer mark till en lägre kostnad. Att bygga mindre lägenheter är också något vi bör satsa på, så vi får lägre hyror och fler lägenheter.

/
/
/
Hsb
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!