Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimme Åkesson: Pizzasalladen är svensk

- 25/08/2010, 14:47 -
... gillar pizza.
1 av 3

... gillar pizza.

Pontus Lundahl / SCANPIX

Sd-ledaren Jimmie Åkesson...
2 av 3

Sd-ledaren Jimmie Åkesson...

Scanpix

Men eventuellt inte rumäner.
3 av 3

Men eventuellt inte rumäner.

AP/Scanpix

Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson, om varför han äter pizza och om sin rumänska granne.

Sd-ledaren, Jimmie Åkesson, talar ut med Aftonbladets Lena Mellin i dagens tidning och på frågan om han umgås med invandrare nämner han sin granne - med ursprung i Rumänien.

– Jag har en granne från Rumänien som jag pratar med ibland över staketet, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

För inte länge sedan berättade han i en intervju med Svenska Dagbladet att hans politiska engagemang och invandringskritik började under barndomen i Sölvesborg. På grund av just rumäner.

Enligt Åkesson hände något på 80-talet i denna småstadsidylliska samling hyreslimpor omgivna av buskar och välansade gräsmattor.

– Det kom en flyktingström från Östeuropa, framför allt från Rumänien. Det blev en del bråk mellan barnen, säger han till SvD och förklarar att det nog kan ha haft betydelse för hans politiska vägval.

Men invandrad mat kan Jimmie Åkesson tänka sig att äta. Han är mycket förtjust i pizza. Men försvarar sina kulinariska preferenser med att pizzan har en svensk koppling.

– Det var i och för sig en svensk på Östermalm som började servera pizza med vitkålsallad. Men det där tycker jag är en ganska löjlig diskusson, säger Åkesson till Aftonbladet.

– Vilken mat vi äter tror jag inte påverkar samhället. Vi svenskar har alltid varit öppna för olika matkulturer, det är väldigt svenskt. Det handlar mer om att när kommunerna arrangerar dansundervisning erbjuds inte gammeldans utan bosnisk folkdans. Som om det skulle vara finare, förklarar sverigedemokraternas partiordförande.