Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bodström flyr till USA - hans hår följer efter

- 27/08/2010, 16:32 -
1 av 3

Piratbyrån

Men drogtest kan man ta på andra sidan Atlanten också.
2 av 3

Men drogtest kan man ta på andra sidan Atlanten också.

Rick Rycroft/AP/Scanpix

Nu har Thomas Bodström flytt till USA - tre veckor innan valet.
3 av 3

Nu har Thomas Bodström flytt till USA - tre veckor innan valet.

Anders Wiklund / SCANPIX /

De rödgrönas justitieministerkandidat Thomas Bodström (s) har på sistone avböjt två sorters drogtest - med två sorters motiveringar. Nu har han överraskande lämnat landet för USA, men Nyheter24 låter hans hårlock följa efter honom över Atlanten.

Det började med att Sveriges Radios P3 Nyheter erbjöd Thomas Bodström (s) att drogtestas av en legitimerad sjuksköterska, något som den före detta justitieministern först gick med på men sedan avböjde efter att han informerats om vilka droger testet kan avslöja.

Bodström förklarade senare för Aftonbladet att han först tyckt att det var bra att få drogtestas men att han upplevt själva testmetoden - att kissa i en plastmugg - som integritetskränkande.

För att Thomas Bodström skulle få drogtesta sig utan att behöva uppleva att hans integritet kränkts på något sätt erbjöd då Nyheter24 honom att få lämna ett enkelt salivprov tillsammans med en av våra reportrar, något som Bodströms pressekreterare Linda Romanus bestämt avböjde.

Nyheter24 har fått tag i en hårlock som kommer från Thomas Bodström.

Hårlocken såldes i juni 2006 på en välgörenhetsauktion anordnad av radioprogrammet Lantz i P3. Det vinnande budet lades av Piratbyrån, något som Thomas Bodström då kommenterade så här:

– Det absolut bästa är att de nu får upphovsrätten till mitt hår och får göra vad de vill med det.

Konstnären Palle Thorsson, då på Piratbyrån, fick komma till P3-studion och prata med Thomas Bodström och auktionsförrättaren Kristian Luuk.

– Vi vann budgivningen precis i slutändan och fick köpa hårlocken för 10 101 kr. Det var ett sätt att relatera till hela Bodströmsamhället. Piratbyrån var ju väldigt lekfullt, kritik och lek på samma gång, berättar Palle Thorsson för Nyheter24.

Vad tänkte ni använda håret till?

– Då var det mer en skalp, en trofé, med Piratbyrån var det så att vi tänkte göra grejer med det men vi sprang in i andra grejer. Det hände alltid nya saker.

Nyheter24 har nu fått låna hårlocken av Piratbyrån och sänt den på laboratorieanalys hos Drogtest.se - ett analysföretag som drivs av Bo Erlandsson, som menar att håranalys är en av de mest tillförlitliga metoderna att drogtesta en person.

Vi har erhållit provet, behållit några hårstrån för en eventuell mitokondriell DNA-analys och sänt resten till vårt laboratorium i Florida, säger Bo Erlandsson till Nyheter24.

Vad är fördelarna med håranalys?

– Att testa hår för drogmissbruk har många fördelar: Det är inte integritetskränkande eftersom visuell kontroll, som vid urinprovtagning, inte behövs. Hårtestet går heller inte att manipulera.

– Det går till exempel inte att dölja ett drogmissbruk genom utspädning av provet, ta olika reningskurer före provtagningen eller genom att under en tid före provtagningen avhålla sig från droger. Dessutom visar testet lång missbrukshistoria, normalt 90 dagar, men man kan få reda på missbruk ännu längre tillbaka i tiden om man så önskar och hårets längd tillåter.

Hur fungerar en håranalys?

Håret får sin näring från blodomloppet. Därmed följer spår av eventuella droger med i "byggmaterialet", vilka kan detekteras lång tid efter själva användningen. Om en håranalys visar positivt för någon drog, utförs en gaskromatografi för att göra en noggrann uppmätning av mängd och typ av drog eller droger.

Kan man få reda på när missbruket skedde?

– Ja, genom att analysen görs med olika bitar av håret, kan man konstatera ungefär när drogerna intogs. Däremot kan man inte se missbruk under de senaste dagarna, eftersom detta hår ännu inte nått upp till "klippnivå".

Hur mycket växer håret?

– Ett hårstrå på huvudet växer ungefär 13 millimeter i månaden. Avvikelsen mellan olika personer är inte mer än några få millimeter i månaden. Det innebär att felet på en tidsangivelse om tre månader högst kan uppgå till någon vecka, säger Bo Erlandsson på Drogtest.se till Nyheter24.

Man skulle ju kunna tänka sig att en analys av fyra år gammalt hår skulle ge ett mindre tillförlitligt svar än om håret var "färskt", men enligt det franska laboratoriet Chemtox är försämringen marginell.

– Mänskligt hår är väldigt beständigt, och även om narkotiska substanser i håret kan ha degraderats en aning på fyra år kommer en håranalys fortfarande att upptäcka dem, säger Vincent Cirimele på LaboChemtox.

Finns det någon anledning att oroa sig för att testet ska ge ett positivt svar även om man ej har tagit narkotika??

– Nej. Vi analyserar ju insidan av hårstråna och inte utsidan, där eventuella föroreningar skulle ha hamnat i efterhand, säger Bo Erlandsson på Drogtest.se.