Fredag 14 Maj
Stockholm

Sverigedemokraterna anmäler reklamfilm till JK

Erik Almqvist har anmält filmen.
1 av 2
Erik Almqvist har anmält filmen. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Jimmie Åkesson är nöjd med filmen.
2 av 2
Jimmie Åkesson är nöjd med filmen. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

TV4 valde att stoppa sverigedemokraternas reklamfilm på grund av att den bröt mot lagen. Tramsigt, säger sverigedemokraterna som nu anmäler sin egen film till  Justitiekanslern (JK) för granskning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Den omdiskuterade reklamfilmen stoppades sedan TV4 bedömt att den strider mot radio- och tevelagen, som har en paragraf om demokrati. Dessutom anser kanalen att filmen sannolikt bryter mot lagen om hets mot folkgrupp.

Sverigedemokraterna reagerade starkt på kanalens beslut att inte sända filmen. Erik Almqvist (sd), som ansvarat för produktionen, säger nu i ett pressmeddelande att TV4:s beslut att stoppa filmen är tramsigt.

– Påståendena om att vår reklamfilm skulle bryta mot lagen ser vi som personligt och politiskt motiverat trams från Jan Scherman och TV4:as sida. Det är en fullständigt orimlig tanke att det skulle kunna utgöra ett lagbrott att inför ett val påpeka, och i bildspråk visa, att statens resurser inte är oändliga, att politik därför handlar om prioriteringar och att vi hoppas att väljarna skall lägga sin röst på ett parti som prioriterar de äldres välbefinnande framför en fortsatt kostsam massinvandring, säger han.

I ett försök att sätta press på TV4 anmäler nu sverigedemokraterna sin egen film till JK för granskning. Och Almqvist är helt övertygad om att filmen frias.

– Om TV4, trots ett friande utlåtande från JK, förvägrar oss att sända filmen i enlighet med vårt kontrakt så kommer vi att inleda en juridisk process mot TV4 i syfte att erhålla skadestånd för den omfattande skada de riskerar att kunna åsamka vårt parti i valrörelsens slutskede, säger Erik Almqvist.

Almqvist säger också att partiet förväntar sig en personlig ursäkt från Jan Scherman och TV4 för "de falska anklagelser som man framfört mot filmen och vårt parti".

Kommentera
Kopiera länk
Dela