Alla under 24 ska få gratis tandvård.
1 av 2
Alla under 24 ska få gratis tandvård. - Foto: Junji Kurokawa/AP/SCANPIX
Om Lars Ohly och de rödgröna vinner valet.
2 av 2
Om Lars Ohly och de rödgröna vinner valet. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Rödgröna: Gratis tandvård för dig under 24 år

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i gemensamt utspel: Fri tandvård för alla under 24. Det säger Lars Ohly hos Lotta Bromé i P4.


Löftet finns med i den regeringsplattform som de tre partierna lägger fram på tisdag, avslöjade vänsterledaren Lars Ohly i P4 Extras utfrågning med Lotta Bromé.

Fri tandvård för alla som är under 24 år gamla kostar totalt 300 miljoner kronor per år.

I dag är gränsen för fri tandvård 19 år.

– Det är ett problem att det tar slut vid 19 år. Många unga fortsätter att studera eller får osäkra anställningar och väljer bort tandvård, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly till P4 Extra.

Det har varit mycket tal om pensionärer, men skralt med löften riktade mot ungdomar under de senaste veckornas allt mer intensiva valrörelse.

Inte heller den här gången glömmer man bort de äldre, som också får en bit av kakan i de rödgrönas tandvårdspaket. Den check på 600 kronor man får från 75 års ålder i dag ska ges från 65 år i stället.

Också det förslaget kostar 300 miljoner kronor.

Vänsterpartiet ser gärna att man därefter fortsätter bygga ut en fri tandvård för alla.

– På sikt måste vi ha ett system där hela kroppen behandlas lika. Men vi börjar med de äldre och och de yngre upp till 24 år, svarade Lars Ohly på en lyssnarfråga.

/
Fri
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!