Tisdag 18 Maj
Stockholm

Danmark rasar mot svensk sd-censur

Den danske politikern Naser Khader kallar Sverige för "u-land" efter...
1 av 2
Den danske politikern Naser Khader kallar Sverige för "u-land" efter... Foto: JOHN MCCONNICO/AP/Scanpix
... TV4:s beslut att censurerar sverigedemokraternas reklamfilm.
2 av 2
... TV4:s beslut att censurerar sverigedemokraternas reklamfilm. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Två danska regeringspartier dömer ut den svenska valrörelsen efter att TV4 stoppat sverigedemokraternas reklamfilm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TV4:s beslut att stoppa sverigedemokraternas reklamfilm, som visar en kapplöpning mellan en gammal kvinna med rollator, och muslimska kvinnor i burka, sätter känslorna i svall i vårt södra grannland.

De två borgerliga regeringspartierna, högerliberala Venstre och De Konservative menar att det rör sig om renodlad censur.

Föga förvånande backas de upp - eller drivs framåt i sin kritik - av regeringens stödparti, främlingsfientliga Dansk Folkeparti.

Venstres talesman i utrikesfrågor, Michael Aastrup Jensen, säger till Jyllands-Posten att han ska ta upp frågan om svensk politisk censur på Europarådets nästa möte och föreslå rådet att skicka valobservatörer till Sverige inför valet den 19 september.

– Det vore på sin plats att sända observatörer till det svenska valet. Jag kommer att ta upp en diskussion med Europarådets medlemsländer om vi bör ställa Sverige under en eller annan form av övervakning så att vi säkrar demokrati i framtiden, säger han till JP.

Utrikesminister Lene Espersen från De Konservative vill inte ge sig in i den svenska valrörelsen, men partiets talesman i utrikesfrågor, Naser Khader, kallar Sverige för ett "u-land" vad gäller yttrandefrihet.

– Någon bör säga till svenskarna att det är fråga om censur. Det hör inte hemma i ett skandinaviskt land år 2010, säger han.

Dansk Folkeparti vill inte vänta med att skicka valobservatörer till Sverige.

– Förhållandena är mer groteska i Sverige än i Östeuropa, säger partiledaren Pia Kjärsgaard.

Kommentera
Kopiera länk
Dela