Torsdag 24 Jun
Stockholm

Tumult på skola vid SDU-besök

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Väktare fick kallas in när upprörda elever kastade papper på sverigedemokrater som besökte Östra Reals gymnasieskola på Östermalm i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Oj, oj, oj. Nu tar vi det lite lugnt, säger sverigedemokraten Carl Rosenqvist när hundratalet eleverÖstra Reals gymnasium i centrala Stockholm flockas kring honom.

Det är dock inte hängivna beundrare sverigedemokraten försöker lugna. Känslorna är i svall bland ungdomar - varav de flesta inte tycks vara helt förtjusta över att sverigedemokraternas ungdomförbund, SDU, släppts in.

Men SDU:aren Carl Rosenqvist tar uppståndelsen med lugn när Nyheter24:s reporter Pablo Navarro Ruiz pratar med honom på plats bland känslomässiga elever på Östra Real.

Hur reagerar du när folk kastar papper på dig?

– I en demokrati får man givetvis acceptera olika åsikter. Vad vi alltid har sagt är att man ska lyssna på argument. Det får inte gå så långt så att det blir ett angrepp och att det kastas saker. Det känns ju inte riktigt okej, säger han till Nyheter24.

Vad tycker du om att det står uniformerade väktare här för att bevaka ert bokbord?

– Vakter är helt okej. Tidigare har vi haft poliser på våra skolbesök. Personligen kan jag tycka att det är lite provocerande att ha poliser som står så här. Jag förstår inte vad syftet ska vara med det. Det behöver man inte ha. Men att det är väktare, det är bara för att kolla. Det är mycket folk här nu, säger Carl Rosenqvist.

Gymnasieeleverna, som för första gången får rösta den 19 september i år, är tagna av tumultet.

– Det har varit hetsigt, säger Fabian Ström, 18, som går i årskurs tre.

Men hans klasskompis, Femi Frykberg, 18, betonar att det inte varit jättedramatiskt.

– Det var inte lynchstämning, säger hon.

Skolans rektor, Hans Nordmark, tycks något besvärad av situationen, men säger att han bara följt reglerna inför sverigedemokraternas skolbesök.

– Vi följer Skolverkets anvisningar, som säger att vi inte får säga nej.

Det är andra skolor som sagt nej.

– Det är möjligt, men då följer inte de Skolverkets anvisningar. Vi har till och med vänt oss till utbildningsnämnden för att få veta hur vi ska agera. Men vi har bjudit in de sju riksdagspartierna. SDU har bjudit in sig själva och då får vi inte neka, säger Hans Nordmark till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela