Torsdag 6 Maj
Stockholm

Maktkamp24:s bloggpanel vecka 36

1 av 2
2 av 2

Läs Emma Marie Andersson/Opassande Anders Utbult/Alliansfritt Sverige och Johan Ingerö/Magasinet Neo här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
BLOGGPANELEN

Nyheter24:s bloggpanel tar grepp på aktuella och roliga politiska frågor och består av:

Anders Utbult, 21 år, hemma från studier vid University of Toronto, är socialliberal socialdemokrat och anser att arbetslöshetsbekämpning och fri rörlighet för människor är viktigaste frågorna. Anders bloggar på Alliansfritt Sverige och twittrar här.

 

Emma Marie Andersson är grafisk formgivare och piratpartist. Anser att informationspolitiken är vår tids största och mest eftersatta frågor. Emma bloggar på Opassande.se och twittrar här.

 

Johan Ingerö, 31 år, redaktör på Magasinet Neo, högerliberal, saknar favoritfråga eftersom helheten är den viktigaste valfrågan. Johan bloggar på Ingero.blogspot.com och twittrar här.

Sverigedemokraterna är i många opinionsmätningar i princip lika stora som centern, vänsterpartiet och kristdemokraterna. Bör de höras mer i tevedebatter och få mer utrymme än de får, ur demokratisynpunkt?

Anders: Sverigedemokraternas roll i media är svår, då de står utanför politikens alla gentlemannaregler. De kan använda felaktig statistik, ljuga och till och med hetsa folkgrupper emot varandra - utan att åka fast för det, då de intern jobbar på en myt om medias förljugenhet och ser varje försök till anti-rasism som vänstervridning. För mig har man i en demokrati rätten att försöka sprida lögner och hat under yttrandefriheten, men media har ingen plikt att föra dem vidare.

Johan: Hur illa det än smakar att säga det: Sverigedemokraterna har behandlats illa av medierna under valrörelsen. Såväl miljöpartiet som Ny demokrati släpptes in i tevedebatter innan partierna satt i riksdagen, och med de siffror som sd har uppvisat i de allra flesta mätningar hade det varit rimligt att släppa in partiet i studion. Tror dock att sd, likt junilistan i 2004 års EP-val, tjänar på att hållas utanför. Partiet saknar genomtänkt politik, och Jimmie Åkesson hade med största sannolikhet åkt på kompanistryk om Mats Knutson och Anna Hedenmo fått en timme på sig med honom. Nu visar i stället siffrorna att partiet tjänat på sitt politiska utanförskap, och allra mest på TV4:s idiotiska hantering av partiets reklamfilm.

Emma: Gud vad jag är trött på sd, är det enda som studsar runt i huvudet. Lattjo att det handlar om hur de tigs ihjäl men nog fanken har vi snackat om dom. Och snackat om martyrskapet. Och snackat om vad som borde göras och inte göras. Vi lever i ett värld där vi tycks ha ett stort behov av att bunta ihop folk och slå ihjäl dom - det enda vi kan göra nåt åt på riktigt är våra egna personliga attityder. Vill vi inte ha ett främlingsfientligt samhälle? Sluta utse hela grupper vara Darth Vader då. Föregå med gott exempel och var en tänkande individ. Alla har för övrigt rätt att höras såklart, även om medier bestämmer själva vad de vill basunera ut. Många verkar tro att medierna är nån slags representant med nån regel som "rättvis fördelning av åsikter", vilket det aldrig nånsin varit. Nånting som inte minst F! och pp erfar, förutom sd...

Utrikespolitiken är aldrig en jättefråga i valrörelsen - och i år har den varit ännu mer frånvarande. Är inte det ett underbetyg till partierna när världen är mer globaliserad än någonsin och Sverige befinner sig mitt i krigets Afghanistan??

Johan: Alliansens strategi är att hålla sig kring vardagsfrågorna, där folk känner igen sig. Och dit räknas inte situationen i Afghanistan. Vad de rödgröna beträffar så är det vänsterpartiet som har fått igenom mest i utrikesförhandlingarna, sannolikt i utbyte mot den ekonomiska politiken där partiet knappt gjort något avtryck alls. Men varken socialdemokraterna eller miljöpartiet vill göra reklam för vänsterpartiets utrikespolitik. Resultatet är att ingen, utom just vänsterpartiet, har något intresse av att prata om utrikespolitik.

Emma: Jag förstår nog inte den här frågan, ska jag erkänna? Varför är det plötsligt politikerna som ska ha underbetyg när fråga nummer ett handlade om hur media inte tagit tag i frågeställningar kring sd? Men visst, om man ponerar att alla diskussioner och debatter har som förutsättning att det är politiker som fallerat så är det väl så. Annars kan jag tycka att det skulle ha varit en intressant vinkel av media att föra upp och frågat politiker. Kanske är min förvirring ett symptom på att media inte utropat valrörelsens brist på utrikesfrågeställningar som fail. ;)

Anders: Det är ett toppbetyg till alliansens kommunikationsexperter, som med 8 procents arbetslöshet, en utrikesminister under förundersökning för folkrättsbrott, med soldater som dött i ett krig vi aldrig haft en debatt om, en justitieminister som aldrig läst juridik och en jobbpolitik som till mångt och mycket handlar om att skotta ned skattepengar i ett stort hål (se ex. jobbcoacher) ...fått en valdebatt som handlar om RUT-avdrag och fastighetsskatt (som båda berör ca. 1 procent av befolkningen) - och att man har så mycket mer "ansvar".

Vad hoppas du upptar den politiska debatten den kommande veckan?

Emma: Datalagringsdirektivet.

Anders: Då Lars Tobisson (m) meddelat att alliansen kommer "tvingas till" att "föra samtal" med sverigedemokraterna - precis som man gjorde med Ny demokrati - hoppas jag att de borgerliga partierna ställs till svars för deras vilja att samarbeta med ett parti som lade naziflaggorna på hyllan senast 1995, och fortfarande har f.d. nazister i leden.

Johan: Sverige har åter en stark tillväxt och siffrorna pekar åt rätt håll. Nu behöver vi diskutera framtid: det är ju inte bara vi som återhämtar oss från finanskrisen. Det gör även tuffa framtidskonkurrenter i inte minst Asien. Det vore trevligt med en framtidsdiskussion om detta – men det kommer naturligtvis inte att hända. Man introducerar inte nya frågor mindre än en vecka före val.

Vilken politiker har utmärkt sig mest den gångna veckan?

Anders: Jan Björklund gör mig ärligt talat förbannad. Här i bloggpanelen har jag först varnat för anti-muslim-utspel, sedan kommenterat honom när han gjort det - och nu har han fått det han väntat på: En uppsving för folkpartiet, och en uppsving för sverigedemokraterna. Det äcklar mig att sådant rävspel, och medvetet utnyttjande av hatet mot en utav samhällets svagaste grupper, lönar sig - och får fortsätta.

Emma: Fredrik Reinfeldt. Fick en invitation i mailet till en fotoutställning där han är motivet för bilderna och han kommer tydligen vara på plats. Mår illa av hur mycket det symboliserar personfixeringen vi uppnått i valtider då politik hamnat på undantag eftersom blocken är för lika varandra för väljare att ta ställning mellan.

Johan:  Lars Ohlys tal om bröstpumpar var oerhört intressant. Inte för uttalandet i sig, men för att det säger så otroligt mycket om vänsterns syn på människan kontra systemet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela