"Nu blir det drag i riksdagen": Bert Karlsson och Ian Wachtmeister 1991.
1 av 4
"Nu blir det drag i riksdagen": Bert Karlsson och Ian Wachtmeister 1991. - Foto: Scanpix
Ian Wachtmeister, som vanligt klädd i hatt och färgglad slips.
2 av 4
Ian Wachtmeister, som vanligt klädd i hatt och färgglad slips. - Foto: Björn Larsson-Ask/Scanpix
I EU-parlamentsvalet 2009 stödde Ian Alf Svensson (kd). Nu viskar han i Jimmie Åkessons öra.
3 av 4
I EU-parlamentsvalet 2009 stödde Ian Alf Svensson (kd). Nu viskar han i Jimmie Åkessons öra. - Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix
Bengt Westerberg (fp) lämnar studion 1991 när Ian Wachtmeister och Bert Karlsson tog plats i soffan.
4 av 4
Bengt Westerberg (fp) lämnar studion 1991 när Ian Wachtmeister och Bert Karlsson tog plats i soffan. - Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Ian Wachtmeister rådgivare åt Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson: Jag skulle inte ha klarat mig de seanste dagarna utan de råden


Ian Wachtmeister, 77, greve och industrialist samt före detta partiledare och riksdagsman 1991-1994 för Ny Demokrati, bekräftar för Dagens Nyheter att han är rådgivare till sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (sd).

Ny demokrati tog sig in i riksdagen med 6,7 procent 1991 och blev vågmästarparti åt den borgerliga regeringen ledd av Carl Bildt (m). Ny demokrati drev en invandringskritisk politik och kritiserade det politiska etablissemanget hårt. 1994 åkte de ur riksdagen med 1,4 procent.

– Det är precis samma sits. Vi blev utmobbade precis som sverigedemokraterna blir nu.  Den riksdagsgrupp som sverigedemokraterna får är betydligt mer disciplinerad än den vi hade, med ett par tre stolpskott. Jag har talat med Jimmie Åkesson som jag tycker är en väldigt bra person, säger Ian Wachtmeister till DN.

– Vi har talats vid några gånger och mejlar varandra. Jag kommer att ge honom råd framöver, säger Ian Wachtmeister till DN.

Jimmie Åkesson lovordar Wachtmeisters rådgivning:

– Han har erfarenheter som jag ännu inte har. Han har förberett mig mentalt för det tryck som skulle komma, inte minst det mediala. Jag skulle inte ha klarat de senaste dagarna utan de råden, säger Jimmie Åkesson till DN.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.