Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsdrama på brittisk atomubåt

- 09/04/2011, 12:35 -
Royston Smith, kommunalrådshjälten som brottade ner gärningsmannen.
1 av 2

Royston Smith, kommunalrådshjälten som brottade ner gärningsmannen.

Pressbild

HMS Astute, platsen för dödsskjutningen.
2 av 2

HMS Astute, platsen för dödsskjutningen.

Chris Ison/Scanpix

Servicetekniker från kungliga flottan öppnade eld på ubåten och dödade örlogskapten - brottades till marken av kommunalråd. 

SOUTHAMPTON. Den brittiska flottans atomubåt HMS Astute låg förtöjd i fem dagar i Southamptons hamn och besöktes på fredagen av kommunalpolitiker och andra lokala höjdare när serviceteknikern Ryan Donovan plötsligt rusade in i kontrollrummet med ett gevär och öppnade eld.

Donovan, iförd skyddsväst och kamouflagekläder, avlossade två skott, försvann utom synhåll för att några sekunder senare dyka upp igen och avlossa ytterligare två skott varpå han överfölls av kommunalrådet Royston Smith som brottade ner skytten:

– Jag slängde honom mot en vägg, fick ner honom på marken och lyckades få geväret ur handen på honom. Jag agerade på instinkt, jag känner mig inte som en hjälte, sa Smith till Skynews.

Örlogskaptenen Ian Molyneux dödades och matrosen Chris Hodge skadades av skotten.

Motiven är under utredning, men källor till Skynews säger att Donovan kan lida av posttraumatiskt stressyndrom, vilket kan ha varit en utlösande faktor.

Brittiske försvarsministern Liam Fox meddelar att terrormotiv inte är en faktor.

Se video om hur Royston Smith brottades med gevärsmannen.