1 av 4
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 4
- Foto: Bertil Ericson/Scanpix
3 av 4
- Foto: Robert Henriksson/SvD/Scanpix
4 av 4
- Foto: Bertil Ericson/Scanpix

100 000 nya jobb ger studenter hopp

Studenter kommer ut på en ljusare arbetsmarknad än på flera år. Nyheter24 listar på vilka jobb det kommer att vara personalbrist.


Brist- och överskottsyrken

Här är elva yrken det kommer att vara brist på 2014:

Apotekare
Arbetsterapeut
Arkitekt
Gymnasielärare
Läkare
Svetsare
Präst
Psykolog
Sjukgymnast
Tandläkare
Sjöbefäl

Här är elva yrken det kommer att finnas överskott på 2014:

Film-, radio- och tv-yrken
Idrottspedagog
Kommunikationsyrken
Personalvetare
Journalist
Samhällsvetare
Kultur- och turismyrken
Optiker
Lärare i grundskolans senare år
Förlagsredaktör
Hälsovetare

 

Det kommer att finnas 100 000 nya jobb under 2011 och 60 000 nya jobb under 2012,  visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Ökningen leder till att arbetslösheten sjunker från 8,4 procent 2010 till 6,4 procent 2011. En positiv nyhet för de ungdomar som tar studenten i år.

Många tidigare gymnasiestudenter har haft svårt att få jobb men efter ökningen har årets studenter större chans på arbetsmarknaden än studenter haft på många år.


– De kommer ut vid en riktigt bra tidpunkt när arbetsgivarna letar efter arbetskraft, säger Hans Thudén utredare på Arbetsförmedlingen till Nyheter24.

Det är främst inom den privata sektorn som ungdomarna behövs och det är brist på personal inom bland andra transport-, handels- och restaurangbranschen. Även industrierna är på uppgång och ökar sin sysselsättning för första gången sedan 1998.

Svårt för ungdomar utan gymnasiekompetens

Men fortfarande finns det många unga som har svårigheter att få jobb. 80 000 ungdomar var arbetslösa eller i ett av Arbetsförmedlingens stödprogram i april 2011.
– Problemgrupper är de ungdomar som inte har gymnasiekompetens. Gymnasiekompetens är nödvändig att ha, säger Hans Thudén utredare på Arbetsförmedlingen till Nyheter24.

En av orsakerna till ökningen av jobb är att många 40-talister går i pension. Fram till och med 2015 kommer 525 000 personer att pensioneras. Då krävs att ungdomar fyller på.


– Det har varit och är ganska stora årskullar som kommer ut på arbetsmarknaden just nu, säger Hans Thudén utredare på Arbetsförmedlingen till Nyheter 24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.