Alexander den store gav alltid järnet. Ända in i evigheten.
1 av 4
Alexander den store gav alltid järnet. Ända in i evigheten. - Foto: Nikolas Giakoumidis/Scanpix
Alexanders profil, här på ett gammalt mynt från Bulgarien.
2 av 4
Alexanders profil, här på ett gammalt mynt från Bulgarien. - Foto: Petar Petrov/Scanpix
Laleh spelar de flesta instrumenten och produderar sin egen musik. Idag fyller hon 29.
3 av 4
Laleh spelar de flesta instrumenten och produderar sin egen musik. Idag fyller hon 29. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Madde Bernadotte fyller 29 år idag. Men var är festen?
4 av 4
Madde Bernadotte fyller 29 år idag. Men var är festen? - Foto: Erhan Güner/Scanpix

Denna dag i historien

Den tionde juni har ett enormt historiskt bagage. Nyheter24 bjuder på vad dagens datum har att erbjuda.


Detta är "denna dag i historien"

Vi på Nyheter24 gillar lika mycket att blicka bakåt som framåt. Därför lanserar vi nu "Denna dag i historien" där vi tillsammans med er läsare blir nostalgiska, rörda och förhoppningsvis glada.

Tionde juni kan inte passera någon obemärkt. En kung super ihjäl sig och två svenska prinsessor föds. En i krigets Iran och en på Ekerö.

En kung dör - efter kejserlig fylla

Alexander den store, kungariket Makedoniens härskare som erövrade Persien och Egypten hade sådant flyt på fältet att han körde på rakt in i Indien också, dog den tionde juni 323.f.kr i Babylon. Enligt uppgifter kom döden till 32-årige Alexander i sviterna av en grotesk efterfest där han på egen hand ska tömt en sexlitersbägare vin. Efter tolv dagars feberfrossa, kombinerat med flertalet sjukdomar, avlider Alexander. På toppen av sin mordiska krigarkarriär.

En svensk popprinsessa föds mitt i brinnande krig

Laleh Pourkarim föddes tionde juni 1982 i iranska Bandar-e Anzali. Här hade ovan nämnde Alexander den store flängt igenom på slaktarturné några år tidigare och nu pågick krig mellan Iran och Irak. Laleh flydde med sin familj till Göteborg via Azerbadjan och Vitryssland när hon var ett år gammal. 22 år senare släppte hon sin egenproducerade debutskiva "Laleh" och vann tre grammisar. Totalt tre studioalbum har det blivit hittills. Grattis Laleh på 29-årsdagen önskar hela Nyheter24!

En svensk kronprinsessa föds på Ekerö

På Drottningsholms slott på Lovön i Ekerö kommun i Stockholm, Sverige föds den tionde juni 1982 - precis som ovan nämnda Laleh - Hennes Kunglig Höghet Madeleine Bernadotte, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.

Kronprinsessan Madeleine är 29 år, har en fil. kand. i konstvetenskap, etnologi och modern historia. Hon har även studerat barnpsykologi och engelska och hon har ett stort intresse för hästsport. Som bekant har hon haft problem med grisiga snubbar. Madeleine är alltså i mångt och mycket som folk är mest i det här landet. Därför hälsar Nyheter24 Madeleine med ett kritiskt granskande men respektfullt Har den äran!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!