Mattias Flink 2010.
1 av 4
Mattias Flink 2010. - Foto: Conny Sillén/Scanpix
Stellan Sundahl 1970.
2 av 4
Stellan Sundahl 1970. - Foto: Lars S Andersson/Scanpix
Snacka om Nyheter-gänget:  Stefan Grudin, Stellan Sundahl och Lasse Eriksson
3 av 4
Snacka om Nyheter-gänget: Stefan Grudin, Stellan Sundahl och Lasse Eriksson - Foto: Jan Collsjöö/Scanpix
E.T. lyckas till slut ringa hem och hans folk kommer och hämtar honom. En hel generation av barn gråter för första gången av en spelfilm.
4 av 4
E.T. lyckas till slut ringa hem och hans folk kommer och hämtar honom. En hel generation av barn gråter för första gången av en spelfilm. - Foto: Scanpix

Denna dag i historien

11 juni har gett oss både massmord och sorg. Läs mer om varför.


Detta är "denna dag i historien"

Vi på Nyheter24 gillar lika mycket att blicka bakåt som framåt. Därför lanserar vi nu "Denna dag i historien" där vi tillsammans med er läsare blir nostalgiska, rörda och förhoppningsvis glada.

11 juni kommer har hittills inte gått till historien som den mest dramatiska dagen i världshistorien. Men för landet Sverige är datumet starkt förknippat med död och tragedi, men också med oskuldsfulla barnaminnen.

Mattias Flink går bärsärk i Falun

Fänrik Mattias Flink blev kraftigt berusad natten till den 11 juni 1994 i falun. Efter att ha bråkat med sin flickvän, blivit utslängd från ett antal krogar och tjafsat med en vän gick Flink hem och tog på sig uniformen. Sedan gick han till regementet där han generöst försåg sig med en AK5 och rikligt med ammunition. Efter att ha undvikit kasernvakten genom att hoppa över ett stängsel stötte Flink ihop med kvinnliga lottakåren som var på regementet på utbildning. Flink öppnade eld och dödade fem kvinnor och två män. Flink dömdes till livstids fängelse men domen justerades i efterhand till 36 år.

Stellan Sundahl kommer till världen

Hur står det till med tevesänd politisk satir på bästa sändningstid i dag? Parlamentet? Mjaa. Stellan Sundahl var skådespelaren och programledaren som på 80- och 90-talet fick hela familjer att gnägga tillsammans i soffan åt Helt apropå och Snacka om nyheter. Sundahl föddes 11 juni 1946 och dog hastigt i en hjärnblödning 22 februari 1999. Vem tog över? Sven Melander. Klart.

E.T. har världspremiär

11 juni 1982 har Steven Spielbergs film E.T. amerikansk biopremiär. E.T., den stackars utomjordingen som glöms kvar på jorden av en intergalaktisk expedition och bondar med en liten pojke. E.T. bor hos pojkens familj och lyckas till slut ringa hem till sitt folk, som kommer och hämtar honom. Sentimentaliteten flödade och inte ett öga var torrt i biosalongerna. Drew Barrymore fick också sitt genombrott som barnskådespelerska i filmen.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.