Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Citatet - orden vi inte glömmer

1 av 2

Fredrik Sandberg/Scanpix

2 av 2

Fredrik Sandberg/Scanpix

Nyheter | 17/06/2011 08:12

Nyheter24 väljet ett citat som berättar om svunna tider, men som kanske kan säga något om samtiden.

Citat, vi har alla roats av dem och den magi som uppstår när någon tar bladet från munnen och påverkar människor med ett mäktigt, chockerande, eller roande uttalande.

I dag vill Nyheter24 ta tillfället i akt och lyfta fram ett relativt bortglömt citat från Sveriges citatmaskin nummer ett – Kung Carl Gustaf.

Kungen som, normalt är en fridsam person, lackade ur fullständigt när några djurvänner bestämde sig för att sabotera hans älgjakt.

Glöm porr- och sexklubbar och örebroare, det här är ett av kungens allra bästa citat:

Kungen om djurvännerna:

"Det här är små-Tarzans som springer runt och leker Allan."

Det slagfärdiga citatet väste kungen irriterat fram den 22 oktober 1999, efter att sju djurrättsaktivister äventyrat den skjutglade kungens älgjakt samt utsatt sig själva för livsfara.

Kungen hade sett fram emot att delta i älgjakten i Hunneberg, Västergötland. Sju ungdomar från Göteborg ville annorlunda och begav sig ut i skogen för att stoppa kungen och hans jägarvänner.

Något som gjorde kungen förbannad. "Oacceptabelt, idiotiskt och barnsligt", tyckte han och frågade sig om det överhuvudtaget fanns någon tanke bakom tilltaget.

Djurvännerna svarade med att de ville stoppa älgjakten och istället minska älgbeståndet genom att ge älgarna preventivmedel.

Det gjorde kungen än mer rasande och det numera klassiska och välfunna citatet uttalades  – "Det här är små-Tarzans som springer runt och leker Allan".

Efter utbrottet lyckades kungen lugna ner sig och i samma veva stolt skjuta en sextaggare som blev dagens största älg.