- Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Politiska attacker ökar inte - trots SD

Säpo: Medias ökade rapportering ökar våldet. SD: Medias ickerapportering ökar attackerna.


"Våldsam politisk extremism"

SÄPO och BRÅ har tillsammans skrivit en rapport om våldsam politisk extremism.

Rapporten ligger som underlag till att utforma strategier och åtgärder för att försöka motverka politiska extremistgrupper.

I sammanställningen beskrivs ungdomsgrupper som gjort valet att med våld och skadegörelse föra fram sina åsikter.

Både höger- och vänsterextremism behandlas i rapporten.

 

STOCKHOLM. Sverigedemokratiska företrädare blev under natten till torsdagen återigen attackerade. Det är en i en rad av av politiska attacker. SD menar att media rapporterat för lite om våldet mot deras medlemmar.

Säpo håller med om att media har en roll men menar att media snarare påverkat genom att man rapporterat för mycket.

Attackerna ligger dock - oavsett orsak - kvar på en relativt konstant nivå.

För tillfället är det SD:s medlemmar som är mest utsatta bland riksdagspartierna. Trots det kan varken SÄPO eller forskare påstå att det skett en ökning bland politiska attacker.

– Generellt så tror jag snarare att våldet minskat än ökat, säger Janne Flyghed, kriminolog på Stockholms Universitet, till Nyheter24.

Säpo är inne på samma linje. De uppger att det politiska ungdomsvåldet är tämligen oförändrat. Politiska ungdomsgrupper, oavsett om de står till vänster eller höger, beskrivs som en subkultur. En kultur där anhängarna så småningom lämnar miljön. De som väljer att fortsätta med brott gör det då oftast utan politiska kopplingar. Några tydliga trender går inte att utläsa.

Nya attacker mot SD

Som Nyheter24 rapporterat så utsattes två av SD:s partimedlemmar natten till torsdagen för attacker. En av dem var Therese Borg, som tidigare blivit utsatt. Då valde SD att skylla på vänstern. Kriminologen Janne Flyghed är dock inte alls säker på att det är vänsteranhängare som står bakom:

– Attackerna mot SD skulle jag inte rubricera som vänster, det är att förenkla det, säger han till Nyheter24.

– Det finns många personer som ogillar främlingsfientliga oganisationer. Det handlar i många fall om något som faller utanför den klassiska höger-vänsterskalan, säger Flyghed till Nyheter24.

Politik som täckmantel

Att SD anklagar vänstern är föga förvånande då de är den tydligaste politiska motståndaren. Men Janne Flyghed menar att politiska attacker inte alltid har med politiken att göra.

"Media bidrar till ökningen"

SÄPO menar att för mycket medial rapportering bidrar till att trappa upp våldet. Att de som står bakom politiska attacker göds av uppmärksamhet och skapar sig ett girigt beroende. Abstinensen kan bara botas med nya attacker.

Enligt SÄPO så är är extremistattackerna relativt "stabila" och man tycker sig varken se någon ökning eller minskning. Mycket avskrivs som ungdomlig törst efter en mer spännande vardag.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ung man får fängelse för barnvåldtäkt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

"En bilist har tappat kontrollen över sitt fordon, kört av vägen och in genom ett staket i Ulriksdal. Föraren är inte skadad fysiskt.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.