Oppositionen kräver skärpta straff för vapenbrott.
1 av 4
Oppositionen kräver skärpta straff för vapenbrott. - Foto: Anupam Nath / SCANPIX
Maria Ferm (MP) menar att man vid sidan av skärpta straff ska jobba för att bekämpa sociala problem.
2 av 4
Maria Ferm (MP) menar att man vid sidan av skärpta straff ska jobba för att bekämpa sociala problem. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Kent Ekeroth (SD) menar att det är bra att "de rödgröna för en gångs skull kan göra något rätt i kriminalpolitiken".
3 av 4
Kent Ekeroth (SD) menar att det är bra att "de rödgröna för en gångs skull kan göra något rätt i kriminalpolitiken". - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Morgan Johansson (S) lämnade i höstas in en motion om skärpta straffsatser.
4 av 4
Morgan Johansson (S) lämnade i höstas in en motion om skärpta straffsatser. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Kravet från oppositionen: Skärp straffen för vapenbrott

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill skärpa minimistraffet på sex månaders fängelse till ett år.


Regeringens förslag

Regeringen har tidigare föreslagit att det bland annat ska bli lättare att komma åt illegala vapen. Exempelvis ska den som förvarar ett skjutvapen åt någon annan kunna bli bestraffad för det. Samma sak för den som tar in vapen från annat EU-land och låter bli att anmäla det till svenska myndigheter.

Man vill även skärpa kraven på vapenhandlarna, för att lättare kunna fånga in olagliga sidoverksamheter.

En majoritet i riksdagen vill skärpa straffet för grovt vapenbrott - från ett halvårs fängelse till ett år. Oppositionen har därmed majoritet över regeringen.

I mitten av januari lämnade regeringen in ett förslag gällande en ny vapenlag, som bland annat innebär att fler ska kunna dömas för grova vapenbrott.

Men oppositionen är inte nöjda. De kräver att minimistraffet för grovt vapenbrott ska skärpas från sex månader till ett års fängelse, enligt SvD.

"Ta i med krafttag"

Enligt en motion från i höstas undertecknad av bland annat justitieutskottets ordförande, Morgan Johansson (S), så måste regeringen "ta i med krafttag för att stävja utvecklingen" för att allmänheten ska känna tilltro till "rättsväsendets förmåga att bekämpa kriminalitet". Socialdemokraterna menar att det inte är rimligt att ha en så låg straffsats som i dag.

Han får medhåll från övriga oppositionspartier.

– Vi är positiva till att man skärper straffet för grova vapenbrott på det sättet, säger miljöpartiets rättspolitiska talesperson Maria Ferm, till SvD.

Hon anser att det samtidigt, vid sidan av skärpta straff, är viktigt med insatser mot sociala problem som arbetslöshet och missbruk.

Kent Ekeroth, sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, håller med om sossarnas förslag till straffskärpning.

– Om det finns en chans att få majoritet för det förslaget så kommer vi att ställa oss bakom det. Vi har ju en generell åsikt att det är alldeles för milda straff i det här landet. Det är bra om de rödgröna för en gångs skull kan göra något rätt i kriminalpolitiken, säger han till SvD.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och därefter setts några gånger.

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.