Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu drabbar den oss - här är allt dåligt med våren

- 25/02/2012, 09:14 -
Björkpollen är för många allergiker en kort med intensiv period.
1 av 4

Björkpollen är för många allergiker en kort med intensiv period.

Jessica Gow/AP/Scanpix

Pollenallergin börjar med hasselblomningen som brukar vara årets överraskning.
2 av 4

Pollenallergin börjar med hasselblomningen som brukar vara årets överraskning.

Hasse Holmberg/AP/Scanpix

Vårdepression är kopplat till ljuset och ger en svartsyn, ökad aptit och sömstörningar.
3 av 4

Vårdepression är kopplat till ljuset och ger en svartsyn, ökad aptit och sömstörningar.

Jessica Gow/AP/Scanpix

Lider man av pollenallergi sla man kontakta läkare för att få ett recept utskrivet åt sig.
4 av 4

Lider man av pollenallergi sla man kontakta läkare för att få ett recept utskrivet åt sig.

Claudio Bresciani/AP/Scanpix

Våren står för dörren. Ljusare dagar, fågelkvitter och trädblomning. Men för många är det den värsta tiden på hela året.

Våren är den tid då vi får se mer av solen, snön smälter, jorden värms upp och både växter och djur lockas fram. Många går runt och småmyser med vårkänslor och glädje i kroppen. Men våren är också en tung period för ett stort antal svenskar. Nyheter24 tar en titt på alla de vårbesvär vi riskerar att möta under de närmaste månaderna.

Pollen, snuva och rinnande ögon

Pollenallergi är en av Sveriges vanligaste allergier och under våren slår den till med full kraft i samband med lövträdens blomstring. Enligt Astma- och Allergiförbundet lider ungefär 20 procent av den svenska befolkningen av pollenallergi.

Hasselblomningen brukar vara årets överraskning. Dess pollensläpp är beroende av väderleken och kan komma alltifrån i december till mars. I år har man redan spårat hasselpollen i början av februari.

- Av hassel blir man täppt i luftrören, näsa och får en genomskinlig snuva, förklarar Charlotte Björkman, sjuksköterska och verksamhetschef på sjukvårdsrådgivningen, till Nyheter24.

Strax efter hasselblomningen kommer björkblomningen som brukar karaktäriseras som kort men intensiv, dock får många personer med björkallergi också besvär av pollen från andra träd.

- Björkpollen kommer i slutet av april och i början av maj. Den ger kraftigare reaktioner och allergiker behöver ögondroppar och får problem med luftvägar, säger Charlotte Björkman.

Om du är allergisk mot pollen finns det mycket du kan göra för att minska besvären. Att följa pollenrapporterna, inte sova med öppet fönster och undvika att hänga tvätt utomhus är några exempel.

- För att förebygga pollenallergi kan man ta antihistaminer som är mot pollenallergi. Det finns receptfria men man kan kontakta läkare för att få recept utskrivna till sig, säger Charlotte Björkman

- Det är jätteviktigt att ta förebyggande kontinuerligt. Inte bara när man känner av det. Har man astma kan det förvärras av pollenallergi.

Trötthet och vårdepression

Det är långt ifrån alla som uppskattar de längre dagarna, solen och blomstringen. Under 2011 rapporterades att cirka 400 000 svenskar lider av vårdepression - och vårtrötthet drabbar ytterligare en och en halv miljon.

Från februari till maj ökar ljuset i snabb takt varje dag. Vår kropp har svårt att anpassa sig till förändringshastigheten och därför känner många av en vårtrötthet. Tröttheten kan liknas vid den trötthet man kan känna av vid jet lag.

Cirka 4 till 5 procent av alla som drabbas av vårtrötthet får en så tydlig svacka att man kan tala om årstidsbunden depression, även kallad vårdepression och/eller höstdepression som tycks ha en stark koppling till ljus.

- Depressionen kan utvecklas om man redan känner en nedstämdhet eller inte är nöjd med något i vardagen. När ljuset kommer så blir det jobbigare. När man är nedstämd vill man ofta gömma undan sig i ett mörkt rum, säger Charlotte Björkman.

Vårdepression är en lättare form av depression och går över efter några veckor. En svartsyn, ökad aptit och sömnstörningar är några tecken på att man drabbats av vårdepression.

Om du känner dig drabbad av vårdepression kan du vända dig till en vårdcentral. Men om du har möjlighet kan du också vända sig till en privatpraktiserande psykolog eller psykoterapeut för att få hjälp med besvären.

Fästingar och Borrelia

Under våren och så fort temperaturerna överstiger 5 plusgrader blir fästingar aktiva igen. I sverige brukar fästingsäsongen börja i mars och sluta i oktober. Om man blir biten är risken stor att man bli drabbad av infektionen Borrelia.

- Det är bra att vaccinera sig eller fylla på sin tidigare vaccination på våren, säger Charlotte Björkman.

Vaccinera sig kan man göra på vårdcentralen eller på fästingbåtar och fästingbussar.

Extra känslig mot solen

Efter en lång och kall vinter är våra också hudar extra känsliga för sol. Vårsolen är stark och därför är risken stor att vi lätt bränner oss.

- Vi är extra utsatta efter vintern och därför är det bra att använda solskydd på våren. Speciellt om man är i fjällen, säger Charlotte Björkman.