Björkpollen är för många allergiker en kort med intensiv period.
1 av 4
Björkpollen är för många allergiker en kort med intensiv period. - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix
Pollenallergin börjar med hasselblomningen som brukar vara årets överraskning.
2 av 4
Pollenallergin börjar med hasselblomningen som brukar vara årets överraskning. - Foto: Hasse Holmberg/AP/Scanpix
Vårdepression är kopplat till ljuset och ger en svartsyn, ökad aptit och sömstörningar.
3 av 4
Vårdepression är kopplat till ljuset och ger en svartsyn, ökad aptit och sömstörningar. - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix
Lider man av pollenallergi sla man kontakta läkare för att få ett recept utskrivet åt sig.
4 av 4
Lider man av pollenallergi sla man kontakta läkare för att få ett recept utskrivet åt sig. - Foto: Claudio Bresciani/AP/Scanpix

Nu drabbar den oss - här är allt dåligt med våren

Våren står för dörren. Ljusare dagar, fågelkvitter och trädblomning. Men för många är det den värsta tiden på hela året.


Bra att veta:

Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

Det finns även en kalendarisk definition av vår som säger att våren omfattar månaderna mars, april och maj.

I Sverige kommer vårdagjämningen alltid att infalla den 20 mars under många år framöver. Men skottåret 2048 infaller vårdagjämningen strax före midnatt den 19 mars.

Pollensäsong
I Sverige kan pollensäsongen delas in i tre perioder: Våren då lövträden blommar, sommaren med gräsets pollen samt sensommaren/hösten som är gråbons säsong.

Pollenkoll
Pollenallergiker kan lätt hålla koll på pollenprognosen via olika hemsidor. Bland annat på:

Pollenkoll
Apotekets via mobilen
Naturhistoriska riksmuseet
Vårdguiden

Sjukvårdsrådgivningen
Vid besvär och frågor kan man alltid ringa till sjukvårdsrådgivningen. De svarar på frågor dygnet runt och kan koppla dig till närmaste vårdcentral.

Telefonnummer: 1177

 

Våren är den tid då vi får se mer av solen, snön smälter, jorden värms upp och både växter och djur lockas fram. Många går runt och småmyser med vårkänslor och glädje i kroppen. Men våren är också en tung period för ett stort antal svenskar. Nyheter24 tar en titt på alla de vårbesvär vi riskerar att möta under de närmaste månaderna.

Pollen, snuva och rinnande ögon

Pollenallergi är en av Sveriges vanligaste allergier och under våren slår den till med full kraft i samband med lövträdens blomstring. Enligt Astma- och Allergiförbundet lider ungefär 20 procent av den svenska befolkningen av pollenallergi.

Hasselblomningen brukar vara årets överraskning. Dess pollensläpp är beroende av väderleken och kan komma alltifrån i december till mars. I år har man redan spårat hasselpollen i början av februari.

- Av hassel blir man täppt i luftrören, näsa och får en genomskinlig snuva, förklarar Charlotte Björkman, sjuksköterska och verksamhetschef på sjukvårdsrådgivningen, till Nyheter24.

Strax efter hasselblomningen kommer björkblomningen som brukar karaktäriseras som kort men intensiv, dock får många personer med björkallergi också besvär av pollen från andra träd.

- Björkpollen kommer i slutet av april och i början av maj. Den ger kraftigare reaktioner och allergiker behöver ögondroppar och får problem med luftvägar, säger Charlotte Björkman.

Om du är allergisk mot pollen finns det mycket du kan göra för att minska besvären. Att följa pollenrapporterna, inte sova med öppet fönster och undvika att hänga tvätt utomhus är några exempel.

- För att förebygga pollenallergi kan man ta antihistaminer som är mot pollenallergi. Det finns receptfria men man kan kontakta läkare för att få recept utskrivna till sig, säger Charlotte Björkman

- Det är jätteviktigt att ta förebyggande kontinuerligt. Inte bara när man känner av det. Har man astma kan det förvärras av pollenallergi.

Trötthet och vårdepression

Det är långt ifrån alla som uppskattar de längre dagarna, solen och blomstringen. Under 2011 rapporterades att cirka 400 000 svenskar lider av vårdepression - och vårtrötthet drabbar ytterligare en och en halv miljon.

Från februari till maj ökar ljuset i snabb takt varje dag. Vår kropp har svårt att anpassa sig till förändringshastigheten och därför känner många av en vårtrötthet. Tröttheten kan liknas vid den trötthet man kan känna av vid jet lag.

Cirka 4 till 5 procent av alla som drabbas av vårtrötthet får en så tydlig svacka att man kan tala om årstidsbunden depression, även kallad vårdepression och/eller höstdepression som tycks ha en stark koppling till ljus.

- Depressionen kan utvecklas om man redan känner en nedstämdhet eller inte är nöjd med något i vardagen. När ljuset kommer så blir det jobbigare. När man är nedstämd vill man ofta gömma undan sig i ett mörkt rum, säger Charlotte Björkman.

Vårdepression är en lättare form av depression och går över efter några veckor. En svartsyn, ökad aptit och sömnstörningar är några tecken på att man drabbats av vårdepression.

Om du känner dig drabbad av vårdepression kan du vända dig till en vårdcentral. Men om du har möjlighet kan du också vända sig till en privatpraktiserande psykolog eller psykoterapeut för att få hjälp med besvären.

Fästingar och Borrelia

Under våren och så fort temperaturerna överstiger 5 plusgrader blir fästingar aktiva igen. I sverige brukar fästingsäsongen börja i mars och sluta i oktober. Om man blir biten är risken stor att man bli drabbad av infektionen Borrelia.

- Det är bra att vaccinera sig eller fylla på sin tidigare vaccination på våren, säger Charlotte Björkman.

Vaccinera sig kan man göra på vårdcentralen eller på fästingbåtar och fästingbussar.

Extra känslig mot solen

Efter en lång och kall vinter är våra också hudar extra känsliga för sol. Vårsolen är stark och därför är risken stor att vi lätt bränner oss.

- Vi är extra utsatta efter vintern och därför är det bra att använda solskydd på våren. Speciellt om man är i fjällen, säger Charlotte Björkman.

/
/
/
/
/
/
Sol
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.