Serie- och sedermera filmkaraktären V, ur filmen "V för Vendetta".
1 av 4
Serie- och sedermera filmkaraktären V, ur filmen "V för Vendetta". - Foto: SCANPIX
Även i andra sammanhang är den synts, som här under ett Tea Party-möte i Washington 2010.
2 av 4
Även i andra sammanhang är den synts, som här under ett Tea Party-möte i Washington 2010. - Foto: Jacquelyn Martin / AP / SCANPIX
Under Occupyrörelsen har masken också varit vanligt förekommande.
3 av 4
Under Occupyrörelsen har masken också varit vanligt förekommande. - Foto: Jeff Chiu / AP / SCANPIX
Guy Fawkes-masken har blivit vanligare och vanligare när människor gett sig ut på gator och torg för att demonstrera, framför allt när det varit mot nya lagar som reglerar internet.
4 av 4
Guy Fawkes-masken har blivit vanligare och vanligare när människor gett sig ut på gator och torg för att demonstrera, framför allt när det varit mot nya lagar som reglerar internet. - Foto: Ted S. Warren / AP / SCANPIX

"Anonymousmasken" - en vinstaffär för filmbolaget

Guy Fawkes-masken har blivit symbolen för en internationell rörelse - men intäkterna går ironiskt nog till Time Warner.


Bakgrunden till masken

Guy Fawkes-masken blev känd efter filmen "V för Vendetta" (baserad på Alan Moores seriebok) med Hugo Weaving i huvudrollen som den maskerade mannen som hämnas på ett korrupt och fascistiskt politiskt system i framtidens Storbritannien.

Guy Fawkes-natten firas i England den 5 november varje år. Han försökte 1605 spränga parlamentet i den så kallade krutkonspirationen, en del i en katolsk sammansvärjning mot den protestantiske kung Jakob I.

De ses allt oftare i demonstrationer mot Acta, SOPA, PIPA och andra lagar eller avtal som anses hota friheten på internet.

Men en stor del av intäkterna för de välbekanta Guy Fawkes-maskerna går till det multinationella mediebolaget Time Warner, som äger Warner Brothers. Företaget är aktiva i de organisationer som utgör upphovsrättslobbyn - med andra ord förespråkarna för bland annat Acta.

Masken, som blivit en symbol för det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous, har sitt ursprung i filmen "V för Vendetta". Filmen distribuerades av Warner Brothers som därmed får licenspengar för varje mask som köps. Men det är inget som gått hackarna obemärkt förbi.

"Upp till var och en"

Nyheter24 har varit i kontakt med ett av de twitterkonton som associeras med Anonymous. Där hävdar personen eller personerna bakom att många anhängare i stället väljer att klippa ut egna masker av papper eller köper in olicensierade från Asien.

– Det är upp till var och en hur långt man är villig att gå i sitt engagemang. Frågan kanske snarare är varför vi ska vara tvungna att ha masker, säger personen bakom kontot.

Faktum är att om man väljer att klippa ut sin egen mask kan det i sig vara ett upphovsrättsbrott. Daniel Goldberg, nyhetschef på Computer Sweden och en av författarna till boken "Svenska hackare", ser ironin i att Anonymousmaskerna blir en vinstaffär för ett av bolagen man vill bekämpa.

– Det finns absolut något lustigt i det, samtidigt tycker jag snarare att det är ett exempel på det man vill belysa - hur branschen och upphovsrätten fungerar, säger han till Nyheter24.

Time Warners miljardvinst

Det är svårt att få fram några exakta siffror kring hur mycket Time Warner tjänar på licenspengar från sålda produkter. Bolaget ökade dock sina inkomster med åtta procent under 2011, den största ökningen sedan 2003. Totalt gjorde man en vinst på tre miljarder dollar. Nyheter24 har sökt Time Warners kommunikationschef Keith Cocozza som dock ej återkommit med något svar kring intäkterna på försäljningen av Guy Fawkes-masker.

Daniel Goldberg tycker, oaktat vem som tjänar pengar på maskerna, att de fyller en viktig funktion.

– Det är viktigt att se historien bakom maskerna också. I "V för Vendetta" symboliserar de precis den anonyma rörelse som Anonymous vill vara, säger Goldberg.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.